Проблемът на милиардерите: кой остров да си купя?

Емирът на Катар стана собственик на 6 гръцки острова след година и половина чакане

Емирът на Катар шейх Хамид бин Халифа ат Тани вече е собственик шест гръцки острова в Йонийско море срещу 8,5 милиона евро.

Оформянето на сделката отнело година и половина, но вече е факт.

"Дори когато купуваш остров, дори когато си емирът на Катар, в Гърция пак са необходими 18 месеца, за да бъде отхвърлена бюрократичната работа", с черно чувство за хумор коментира протакането Йоаник Касианос, кметът на о. Итака, под чиято административна власт се намира новата собственост на шейха.

Островите, част от Цикладите, хванали окото на монарха, когато паркирал супер яхтата си преди 4 години в тюркоазените води на о. Итака. Доколкото имал информация Касианос шейхът имал намерение да пазарува на едро и да купи всичките 18 острова.

Островите са идеално място за развиване на туризъм и бизнес инвестиции, но според различни източници емирът на Катар нямал намерение да развива търговия там. вместо това той щял да построи дворци за многолюдната си челяд - 24 деца и своите три жени, така че те да могат да си почиват на спокойствие и далече от хорските очи.

Архитектите вече обикаляли островите и кроели планове за създаването на частна идилия. Само че се сблъскват с гръцки "глупав закон", както го определя кметът на Итака. Според нормата, независимо от площта на терена, който притежаваш, къщата ти може да бъде 250 кв.м. На това емирът възкликнал: "Чакайте, моята тоалетна е 250 кв. м., а кухнята ми е 1000 кв. м., иначе как ще гощавам спокойно многобройните си гости". Сериозен проблем! Хора от екипа на емира попитали какъв подарък трябва да бъде направен на властите, че да бъде уреден спорът.

Шейх Бин Халифа има намерение отново да акостира с яхтата си в Йонийско море идното лято.

Емирът може и да е несметно богат, но е бизнесмен с хладен мозък. Преди години той искаше да купи о. Скорпиос, на който е била сватбата на Джаки Кенеди с Аристотел Онанис. Но сделката пропадна, след като Атина Онасис, внучката на корабния магнат, отказа да свали цената на острова - 200 млн. евро.