Предсрочният вот ни излиза солено – 21 млн. лева. Засега!

Само за заплати в ЦИК и за охраната, осигурена от МВР, отиват по над 3 милиона

21 милиона лева са заложени в план-сметката на правителството за разходите по подготовката и произвеждането на предсрочните избори, съобщиха от правителствения пресцентър.

В тях обаче не е включена цялата сума, която ще трябва на Министерство на външните работи за организиране на изборите в чужбина.

Разходите по бюджета на ЦИК възлизат на 3 250 000 лева. Те се разпределят по няколко пера: за възнаграждение на членовете на ЦИК, на сътрудници, материално-техническо осигуряване на дейността на комисията, за обработка на данните от гласуването и издаване на бюлетин с резултатите, за разяснителна кампания на ЦИК за правата и задълженията на избирателите.

По бюджета на Министерския съвет за подготовка на изборите са заложени 13 120 000 лева, от които - за възнаграждения на членовете на районни и секционни комисии – 6 милиона лева, за логистично осигуряване на изборния процес от администрацията на МС, областните и общинските администрации – 7 милиона лева.

Разходите по бюджета на министерство на регионалното развитие Главна дирекция "ГРАО" са 700 000 лева, а по бюджета на МВР – 3 300 000 лева, които ще отидат за охрана на изборния процес.

Разходите по бюджета на Министерствота на външните работи, в това число за организацията на международен пресцентър, са 550 000 лева, но е възможно да се увеличат, допълват от "Дондуков" 1.

По бюджета на министерството на образованието са предвидени 40 000 лева, които са предвидени за училищата – отопление и осветление в деня на изборите – 12 май.