И вотът ще е на... 12 май

Президентът не иска политизирани Цветница и Великден

Президентът Росен Плевнелиев посочи, че първата възможна и реална дата за провеждане на предсрочни избори у нас е 12 май.

"Не искам избори на Цветница и Великден, това са светли християнски празници, които не бива да товарим с политически пристрастия", обоснова той решението си в словото пред парламента, което имаше за цел да успокои нагнетеното обществено недоволство, а и да представи мерките, нужни на страната за излизане от политическата криза.

Според него решението за изход от създалата се ситуация са избори и нов парламент, който да се вслуша в хората.

Плевнелиев призова Народното събрание, в оставащите му дни, да се фокусира върху най-спешните мерки и решения, които да направят възможното за намаляване на цената на тока, опазване на природните богатства, промени в Кодекса за социално осигуряване, даже в Закона за бюджет 2013, в политиката по доходите, за да се удовлетвори недоволството на гражданите.

"Последният месец хората излязоха на улиците. Искат да ги управляват почтени хора, да не ги крадат, лъжат, а и да живеят добре. Гражданската енергия днес е силна и е навсякъде. Въпросът е да не е разрушителна, а съзидателна, това зависи и от политиците. Гражданите ни подадоха ръка, нека я поемем", призова държавният глава.

По думите му излезлите на улицата българи имат своите основателни искания.

"Българското гражданско общество е активно, показват го и протестите, те са мирни и все по-големи групи обвързват своите искани, облечени с конкретика към институциите и ние нямаме право да ги пренебрегваме", настоя Плевнелиев.

"Да, протестите са много, исканията са разнородни, някои искат ЕРП-тата да станат държавни, искат държавата да не финансира партии, от друга страна, кой да ги финансира – частния сектор ли? Искат да се отзовават депутати, има ли сме го и това, говори се за национализация, но това не е решение, защото ще изгоним инвеститорите, а това ще ни направи по-дебни, а животът ни по-труден", смята той.

Президентът смята категорично, че проблемът на държавата не е причинен от улицата.

"Проблемът е в неизпълнените обещания на политиците, проблемите няма да бъдат решени от днес за утре. Дано всички си даваме сметки за това. Нека запазим гражданския мир и обществения ред, да наградим, а не да разрушаваме", призова Плевнелиев.

Той се обърна и към потестиращите с думите, че те са променили дневния ред на държавата, но е време да седнат заедно на масата, за да се постигне конструктивен диалог.

"Да се загърби противоборството,  не е възможно всичко да се реши отведнъж, но са необходими ясни ангажименти от правителство, парламент, общински власти по проблемите - сметки за ток, парно, монополи, доходи, заетост", настоя държавният глава.

Пред депутатите той отчете, че след оставката на правителството на Бойко Борисов е провел незабавни консултации с партиите, свикал е и Консултативния съвет по национална сигурност, но е стигнал до заключението, че изборите са правилният ход за изход от кризата.

Президентът успокои хората, че пенсиите ще бъдат увеличени от 1 април, а бюджетът ще бъде изпълнен, както е заложен. Плевнелиев изрази надежда, че в оставащите дни на парламента ще се набляга по-малко на политическите трикове, а ще се работи по завършване на най-важните законопроекти за страната.

"Европа не е спряла, тя няма и да ни чака. Има много работа по еврофондовете, те трябва да продължават да се усвояват с високото темпо, което беше зададено", посочи държавният глава и поиска българите да намерят нови двигатели на позитивната промяна.

"Скоро ще заработи служебното правителство, което да поеме плавния преход към следващия кабинет. То ще изпълни своите ангажименти, институциите ще работят спокойно", заяви още държавният глава и допълни, че гражданската енергия и политическата воля са ресурс, с който трябва да бъдат създадени идеи за развитие.

Президентът съобщи още, че за честното провеждане на изборите ще бъде създаден и граждански борд за свободни и честни избори, а освен това ще бъдат поканени и външни наблюдатели.

Вчера БСП отказа мандата, два дни преди това същото стори и ГЕРБ, утре президентът ще го връчи на ДПС, която вече обяви, че няма да го приеме.

Също утре предстои и свикване на обществения съвет при президента с участието и на граждани, който се очаква да генерира идеи за промени.