Ученици на протест, искат господин Данев с "Харлем шейк"

Във Facebook е организирана група в подкрепа на уволнения учител

„Да върнем господин Данев на работното му място” е мотото на организирания протест във Facebook в защита на 33-годишния учител по английски език Христо Данев. Той бе принуден да подаде оставка след организарано от него изпълнение на хитовия танц „Харлем шейк” в училищния двор.

Протестът ще се проведе в понеделник, 11 март, от 18,30 до 20,30 часа пред Хуманитарната гимназия „Св. Св. Кирил и Методий". В призива се апелира към „всички родители, ученици и приятели на учителя да присъстват на протеста и заедно да се обединят в искането си любимият учител да бъде възстановен на работа".

Във Фейсбук е организирана група в подкрепа на уволнения учител, която има над 1300 поддръжници.

„Не бях уволнен, бях принуден да подам молба по взаимно съгласие. Обществото вече е подробно запознато с тази случка". Това каза тази сутрин пред bTV уволненият учител. „Имах възможност вчера да кандидатствам за моята си овакантена позиция, но реших да се оттегля и да дам спокойствие на учениците си", сподели преподавателят.

„Преподавам английски език. В никакъв случай не съжалявам, че участвах в танца с децата, съжалявам, че се разделям с учениците и позицията си в училище, все пак това е родната ми гимназия", каза Данев и допълни, че той самият е учил в това училище.

„Идеята беше да се организира спонтанно веселие, на което бяха поканени всички. Тук проблемът е в различното мислене. Но не обвинявам госпожа директорката. Въпрос на интерпретация е всичко това, не искам да правя кампания на мъст. Системата не разбра посланието на целия този хепънинг. Посланието беше да представим една усмивка като контрапункт на целия този негативизъм, който заля страната през последните седмици", допълни той.

Ръководството на училището не е съгласно с поведението на учителя и го принуждава да подаде молба за напускане. Смятат, че децата са били подведени от учителя си.

Повече от 600 родители и ученици са събрали подписи за връщането на учителя в училище.

„Когато събота и неделя ходят да тичат на гребната база, през цялото време говорят на английски. Предпочитам детето ми да бъде с него и да танцува, отколкото да ходи да пие бира някъде и да се дрогира", каза майката на един от учениците.

Учителят сподели, че ги е водил на кино, на гребната база, организирал им различни мероприятия. Тайната на ученическата любов е, че той ги третирал като индивиди и имал различен подход към тях, но най-важното за него било децата да научат езика.

„Искам да им кажа, че много ги обичам, че много ми липсва работата с тях, че исках да ги науча на езика. И успех, и главата горе", бе посланието на педагога към децата.