Вадят Кела от затвора, пращат го на лечение под охрана

Коксартрозата на Дишков не можела да се лекува нито в местния лазарет, нито в специализираната болница към затвора в София

Пламен Дишков-Кела до дни трябва да бъде изпратен на лечение в специализирано здравно заведение, където ще бъде пазен денонощно, пише "24 часа".
В сряда не успя четвъртият опит от началото на годината на известният арестант да получи свобода заради диагнозата коксартроза. Състав на Апелативен съд - Бургас с председател Асен Гюзелев отказа замяната на задържането под стража с по-лека мярка.
Още на делото в окръжния съд на 28 февруари обаче бе отбелязано, че Законът за изпълнение на наказанията предвижда възможност лишените от свобода да бъдат изпращани във външни лечебни заведения, когато в затворническия лазарет и болница няма необходимите условия.

Тъй като коксартрозата на Дишков не може да се лекува нито в местния лазарет, нито в специализираната болница към затвора в София, адвокатите му вече са пратили молба до Златко Златев, шеф на бургаския затвор, да предприеме незабавни мерки за лечение на обвиняемия в "болница с необходимото ниво на компетенция".
По процедура Златев може да направи това след нарочна заповед от наблюдаващия прокурор Желязко Георгиев. Обвинителят изрази готовност да пусне заповед, ако най-сетне делото стигнело до него. Георгиев се оплака, че близо три месеца разследването било стопирано заради серията опити на адвокатите на Дишков за променят мярката му за неотклонение. Процедурата се проточи, тъй като бе необходимо изготвянето на тройна съдебно-медицинска експертиза.

Консервативно и оперативно лечение са двете възможности пред обвиняемия за убийството на Димитър Стаматов-Мастара. Най-вероятно първо той ще бъде изпратен в болница, където могат да му поставят ставни инжекции и да се провежда физиотерапия. По време на делата стана ясно, че родните затвори не предлагат такива условия. 
Междувременно срокът на възобновеното разследване срещу Дишков е бил удължен за пореден път - сега до края на март. 
До 5 май Кела няма право да иска замяна на ареста с по-лека мярка за неотклонение.