Венцислав издъхна. 12 дни се бориха за живота му

Мъжът се запали сам в община Раднево

Рано тази сутрин в 4:05 ч. почина 53-годишният Венцислав Василев, който се самозапали в Община Раднево. Това съобщиха от Клиниката по изгаряния на УМБАЛ „Свети Георги” – Пловдив, където се бориха за живота на пострадалия в продължение на 12 дни. Мъжът имаше несъвместими с живота дълбоки изгаряния, които заемаха 75% процента от повърхността на кожата му.

Той бе транспортиран в пловдивската Университетска болница вечерта на 26 февруари в кризисно състояние и с дълбоки изгаряния, тежък токсичен шок и вдишване на топли пушечни газове.

На 28 февруари бяха направени първите хирургични интервенции за облекчаване на кръвоснабдяването на горните крайници и гръдния кош, но и след тях мъжът остана на апаратна вентилация в реанимационния сектор на клиниката. До последно 53-годишният пациент бе в изключително критично състояние в Интензивния сектор на клиниката, където медицинските му показатели бяха под непрекъснат лекарски контрол.

Както Plovdivutre.bg  писа на 26 февруари около 16 часа Венцислав влязъл в сградата на община Раднево и заплашил, че ще се запали. Според очевидци секунди по-късно изпълнил заканата си и избухнал в пламъци. Тогава кметът на Раднево каза, че мъжът не е искал среща с него, нито е издигал някакви свои искания.

Предполага се, че Венцислав е взел крайното решение заради бедност. В деня на запалването той търсил работа, но без успех. Преди да отиде в общината и да драсне клечката се обадил на сина си Тихомир. Казал му: “Обичам те много. Не ми се сърди за това, което ще направя", след това изключил телефона си.

Венцислав и съпругата му Стефка живеели в общинско жилище.