Опозиция и управляващи: Райков е добрият избор!

Сини, червени, ГЕРБери и ДПСари се надяват служебният кабинет да проработи

"Марин Райков е добра кандидатура, той е професионалист и трябва да получи доверие заради реформите, които предстоят", каза пред bTV Мартин Димитров от Синята коалиция по повод информациите, че посланикът ни във Франция Марин Райков ще е служебният премиер.

"Предвид тежката ситуация, може би именно дипломат е необходим за премиер, а не толкова политическа кандидатура", смята Доброслав Димитров от ГЕРБ.

"Райков е авторитетна фигура, но е по-важно как правителството ще работи в екип", коментира и Димчо Михалевски от БСП.

"Очевидно е, че идеята на президента е кандидатурата на бъдещия премиер е да е равноотдалечен от всички партии", каза и Хасан Адемов от ДПС. Той подкрепи колегата си от левицата, че е изключително важно как ще работи кабинетът в цялост.

Според социалния антрополог Харалан Александров дипломатът ни във френската столица е "равно отдалечен или по-скоро равно приближен" до политическите играчи у нас и в този смисъл изборът му за служебен премиер е добър.

"Това е ново лице, не е бил натрапван, затова този човек има шанс. Естествено ще се появи някаква конспиративна теория и за него. Истината е обаче, че в момента България функционира "на системи" – това са парите от ЕС. Затова такъв човек, дипломат от сърцето на Европа, би бил от полза, защото ние имаме нужда от този поток от средства", каза още Александров.

И управляващи, и опозиция се обединиха около един приоритет пред бъдещия служебен кабинет – финансовото състояние на държавата.

Според тях финансовият министър не трябва да е популистично настроен човек, а "здраво стъпил на земята".

Марин Райков е роден през 1960 г. Влиза в политиката през 1998 г., когато става зам.-министър на външните работи в кабинета на Иван Костов. Негов основен ресор е балканската политика.
През 2001 г. става посланик във Франция, като съвместява и длъжностите постоянен представител на България в ЮНЕСКО и представител в Постоянния съвет по франкофонията. През 2009 г. е зам.-министър на външните работи и в правителството на Бойко Борисов, а по-късно отново заминава за Париж като посланик. Владее френски, английски и руски. Женен, с 2 деца.

Кои са другите имена, спрягани за министри при Марин Райков, вижте ТУК