Първо качеството, пък после цената

Експерти подробно оглеждат инвестиционната програма на "Софийска вода"

Ако през 2007 година загубите на вода са били 61%, сега те са 59%. Следователно за целия този период, въпреки направените инвестиции, няма сериозен напредък по отношение на този проблем, категоричен бе Николай Стойнев, зам.-председател на Столичния общински съвет.

Стойнев оглавява група към Столична община, която от октомври 2012 година изследва изпълнението на концесионния договор на "Софийска вода".

Групата трябва да открива слабостите на водното дружество при изпълнението на бизнес плана му, приет през 2008 г.

Sofiautre.bg напомня, че от 2008 година насам дружеството е похарчило над 2 млн. лева за служебни автомобили, които са отчетени като инвестиции. Колите са купени с обществени поръчки, но кметът Йорданка Фандъкова е писала молба до Агенцията за държавна финансова инспекция да се направи проверка, която тече в момента.

Според Стойнев дружеството първо трябва да докаже, че е повишило качеството на предлаганата услуга и едва тогава държавната комисия да утвърждава предложената нова цена на водата.

"Не може да има обяснение на това, че инвестирането на 240 млн. лева осигурява само 2% спад на загубите на вода", заяви той.

Стойнев посочи, че ще бъде направена комисия от експерти и членове на ДКЕВР, която да прегледа подробно инвестиционната програма на "Софийска вода" и да установи дали инвестициите са направени реално.

През годините държавната комисия е наложила две жалби, които са били обжалвани от водното дружество, като през 2010 година една от санкциите е отхвърлена, а за втората - все още няма решение на съда.

"За да може да се пристъпи към разваляне на концесионния договор с акционерното дружество "Софийска вода" обаче трябва да бъдат наложени и признати две последователни санкции от страна на регулатора", обясни Николай Стойнев.