"Софийска вода" товари сметките ни с 82 нови коли

От 2008 г. насам дружеството е похарчило над 2 млн. лева за автомобили

"Софийска вода" си е купила 82 служебни коли през миналата година, които са отчетени като инвестиции, съобщи заместник-председателят на Столичния общински съвет (СОС) Николай Стойнев на вчерашното заседание.

Концесионерът се е сдобил с 62 лекотоварни автомобила, част от които "баничарки", и 20 микробуса за около 1,355 млн. лв.

Стойнев каза още, че от 2008 г. насам дружеството е похарчило над 2 млн. лв. за автомобили. Само през 2011 г. не са купувани возила.

"Факт е, че тези средства се отчитат като инвестиции и влизат в цената на водата за потребителите. Това не е целесъобразен разход, тъй като той не се отразява пряко върху качеството на предлаганите услуги", обясни той.

Колите са купени с обществени поръчки. Точно заради нарушения при такива процедури кметът Йорданка Фандъкова е писала до Агенцията за държавна финансова инспекция с молба да се направи проверка, която тече в момента.

След като тя завърши, от общинския съвет искат Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) да направи комисия, в която да влизат представители на общината и СОС.

Тя трябва да провери дали "Софийска вода" си изпълнява инвестиционния план, според който за периода 2009 – 2013 г. трябва да бъдат вложени във водопровод и канализация над 240 млн. лв.