"Софийска вода" скочи на Общината: Лъжете, не сме купували коли!

От дружеството купили 2 каналопочистващи машини и 4 нови багера

Направените изявления от столичния кмет и общински съветници за обновяването на автопарка на "Софийска вода" въвеждат в заблуждение гражданите, заявиха категорично от дружеството.

Коментарът на дружеството е в отговор на казаното от зам.-председателят на Столичния общински съвет (СОС) Николай Стойнев, че "Софийска вода" си е купила 82 служебни коли през миналата година, които са отчетени като инвестиции.

По данни на Общината концесионерът се е сдобил с 62 лекотоварни автомобила, част от които "баничарки" и 20 микробуса за около 1,355 млн. лв.

Стойнев каза още, че от 2008 г. насам дружеството е похарчило над 2 млн. лв. за автомобили.

"През 2012 г. компанията е закупила само две каналопочистващи машини и четири нови багера. Обновяването на автопарка на "Софийска вода" е необходимо за изпълнение на ежедневните й дейности – поддръжка и ремонт на водоснабдителната и канализационна мрежа", отчитат в писмо до медиите от водния доставчик.

От там допълват, че автомобилите се ползват и от аварийните екипи, защото реакцията при отстраняване на аварии е част от услугата, която "Софийска вода" предоставя на клиенти си.

"В стремежа си да постигне висока ефективност на своята дейност, компанията анализира състоянието на автомобилния си парк, чиято средна възраст е 10 години и със среден пробег над 200 хиляди км", твърдят още от дружеството.

Според тях поддръжката на стария автопарк на фона на постоянно поскъпващите горива не е икономически ефективно, води до повече разходи, които пък се отразявaт на крайната цена на ВИК услугата.

Именно поради тази причина в момента "Софийска вода" възнамерява да обнови част от амортизирания и скъпоструващ за поддръжка автопарк, като проведе процедура по Закона за обществените поръчки (ЗОП), в която участваха и представители на общината - Ивайло Колев, Клелия Донева и Христо Христов, посочват от дружеството.

"Не можем да отминем факта, че напоследък сме свидетели да се отправят безпочвени обвинения срещу дружеството, които уронват доброто му име и заблуждават клиентите. Тези действия няма да помогнат политически на никого, освен да дезинформират гражданите", завършва становището на "Софийска вода".