Изяли сме 1 тон конско, не било опасно

До края на месеца от магазините у нас ще бъдат взети над 70 проби

У нас близо тон колбаси с конско месо вместо телешко са били продадени по магазините. Това е показала проверката на Агенцията по храните, след като бяха установени случаи на измама, съобщи bTV.

Продуктите са безопасни, но въпреки това производителите ще бъдат глобени. След истерията в Европа конското месо се оказа заместител на телешкото и у нас. В две месопреработвателни предприятия са засечени 4 фалшиви продукта - саздърма, наденица, варено-пушени колбаси.

Конското беше открито в предприятия в Петрич и в Карлово. От месокомбината в Петрич са изпратили проба в Германия, защото твърдят, че в колбасите не е влагано конско. "Ние сме направили по нашата система съответното проследяване и установихме, че в тези колбаси, за които се коментира, е влагано българско месо, добито от българска кланица, която се контролира от Агенцията по безопасност на храните", обясни Костадин Чорбаджийски от Петрич.

От завода в Карлово пък предполагат, че са били измамени от некоректен доставчик. "Това нещо рефлектира върху нашето име и нашия авторитет на дългогодишен производител", заяви Валери Илиев - изпълнителен директор на месокомбината. В продуктите има основно вносни съставки, които по документи и етикет се водят "говеждо".

До края на месеца от магазините у нас ще бъдат взети над 70 проби.