След лазанята, хайде и на кюфтетата с конско!

"Икеа" е поредната засегната компания от скандала с конското месо

Шведският мебелен гигант "Икеа" изтегля от продажба собствената си марка кюфтенца в Швеция, след като в месото били намерени следи от конско месо от чешките власти, предаде АФП, позовавайки се на компанията.

"Днес бяхме информирани, че нашите кюфтенца може да съдържат следи от конско месо, въз основа на тестове извършени от Чехия", се казва в изявлението на компанията.

Bulgariautre.bg припомня, че по-рано този месец земеделският министър в оставка Мирослав Найденов съобщи, че в супермаркетите "Карфур" са открити, иззети и унищожени 86 кг. лазаня, за която бе доказано, че е с конско месо.

Продукти с конско месо бяха разпространени в търговската мрежа на няколко европейски държави и предизвикаха сериозни полемики.

"Нестле" също изтегли от търговската мрежа в Италия и Испания тестени изделия с говеждо месо, след като при проверка са установили наличие на конско.

В редица супермаркети във Великобритания пък агенцията по безопасност на храните тествала 27 хамбургера, които би трябвало да съдържат говежно месо, но в 10 от тях открили следи от конско.

Скандалът с конското месо стигна дори до Европарламента, където депутатите в комисията по околна среда поискаха повече проверки по веригата на хранителни доставки и по-тежки санкции за измами с месни продукти.