Доган конци няма да дърпа в ДПС, вярва си Местан

Призова партиите да не заблуждават избирателите с неизпълними обещания

Лидерът на ДПС Лютви Местан обяви, че е напълно възможно почетния председател на движението Ахмед Доган да не иска да става депутат и да не приеме номинациите.

"За него има много номинации от много наши местни структури. Това е естествено. Предполагам, че ще бъде номиниран от почти всички областни организации", допълни той.

По думите всички онези, които твърдят, че Доган продължава да дърпа конците в ДПС, грешат.

"Тези, които си мислят, че Доган е предприел чисто формален акт, че това е човекът, който ще дърпа конците зад пердето, пердето, разбирайте, трябва да съм аз. Това е опит да се принизи аристократичния акт на Ахмед Доган. Нашите политически нрави трудно понасят явно подобни ходове", обяви пред  Нова ТВ лидерът на ДПС.

Според Местан, Сокола е дал безпрецедентен пример на останалите за това как един политик, основател на една партия, може да намери сили в себе си и да предложи друг председател на партията, която е създал и ръководил близо 23 години.

Лютви Местан за пореден път обяви страховете на ДПС за честността на предстоящия предсрочен вот.

"Големият проблем с честността на вота е в това дали изпълнителната власт ще изпълни всички свои задължения по закон. И по-важен е въпросът за това кои ще са преките участници в провеждането на изборния процес. Имаме силни съмнения за областните управители, те се явяват своеобразните премиери за всяка област и не сме съгласни с тезата на премиера Марин Райков, че не е целесъобразно да бъдат освободени", каза той.

Според Местан има и друга кражба на вот – това е въвеждането в заблуждение на избирателите чрез поемане на неизпълними обещания, чрез предизвикване на свръхочаквания.

"Политическите сили трябва да се въздържаме от поемането на неизпълними обещания, защото управляващите попадат точно в капана на разтворената ножица между свръхочаквания и реалните възможности за провеждане на адекватна социална политика. Отговорността на политическите сили е на първо място в коректността на посланията към избирателите", отсече той.