Плевнелиев пожела здраве и сили на папа Франциск

Лидери от цял свят присъстваха на площад "Свети Петър" във Ватикана

Здраве и сили "да води този свят със скромност, но с визия и сила", е пожелал президентът Росен Плевнелиев на Негово Светейшество папа Франциск по повод неговата интронизация, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Българският държавен глава и лидери от цял свят присъстваха на тържествената меса на площад "Свети Петър" във Ватикана за интронизация на новия глава на Римокатолическата църква.

Президентът определи церемонията като "впечатляваща", а посланията в приветствието на папа Франциск като "много силни".

В разговора си с Негово Светейшество Плевнелиев е припомнил вековните връзки между България и Ватикана. Той определи отношенията между България и Ватикана като много добри, но изрази разочарование от факта, че повече от година и половина българската държава не е успяла да излъчи "приемлив посланик, който да може да защити българските интереси".

"Дал съм много ясни инструкции и се надявам въпросът бързо да бъде приключен", подчерта държавният глава.

Предстои да бъдат приключени преговорите за сключване на споразумение между образователните министерства на България и на Бразилия, е станало ясно по време на разговор на президента Росен Плевнелиев с президента на Бразилия Дилма Русеф.

Споразумението ще даде възможност за двустранен обмен на студенти, информира държавният глава, който е провел във Ватикана кратки разговори и с други европейски и световни лидери.