Лекарите искат ново ръководство на НЗОК и прозрачност

Те подписаха споразумение с основните стъпки, по които трябва да върви българското здравеопазване

Сред правомощията на здравния министър Николай Петров е да смени Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса, заяви председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов, като уточни, че тази смяна е едно от основните искания на съсловието.

 

Лекарите са убедени, че в надзора трябва да постъпят хора, които имат понятие от дейността на институцията. По този начин няма да се даде възможност на управителя на касата д-р Пламен Цеков, който в момента бил несменяем, да върши произволни самостоятелни действия.

 

Това стана ясно минути, след като бе подписано споразумение за общи принципи и действия в здравеопазването между съсловната организация, от една страна, и Демократи за силна България и Национален съюз "Единство", от друга.

 

Документът съдържа основните стъпки, по които трябва да върви българското здравеопазване - независимо, публично, прозрачно ръководство на Касата, избор на нейното ръководство, което гарантира ненамеса на държавата в тази сфера, демонополизация чрез допълнителните доброволни фондове, а ако е в полза на обществото и заместващото здравно осигуряване, подобно на модела в Холандия. За лекарствата пък има много механизми, които да позволят нормални за пазара и приемливи за нацията цени.

 

"Ще предприемаме определени постъпки и действия съвместно, независимо дали ДСБ е управляваща партия, дали е в опозиция или в коалиция. Такъв ангажимент поеха те. Ние трябва да потърсим път към реален здравноосигурителен модел", каза още Райчинов.