Салатa от ряпа, моркови и зеле - ключ към здравето през пролетта

Виж какво съветват специалистите за менюто при смяна на сезоните

Салати от ряпа, моркови, зеле, полети със зехтин или слънчогледово олио са най-добърият източник на витамини на прага на пролетта. В тези зеленчуци се съдържат много от мастно разтворимите витамини А, Д, Е, обясяват специалистите.

За оптимална форма в края на студените месеци експертите съветват да се консумира животински белтък, който е основен източник на аминокиселини и важен фактор при формиране на биологичната защита. Нетлъстите меса, яйца, млечни продукти с ниско мастно съдържание трябва да присъстват ежедневно на трапезата.

Най-малко два пъти седмично трябва да се консумира риба през пролетния сезон. Внимание трябва да се обърне на намаляване на животинските мазнини и включването на растителни, които са богати източници на витамин Е.

"През зимния период обикновено храненето е еднообразно, със значителен прием на консервирани храни, в които витамините са по-малко отколкото в свежите плодове и зеленчуци, а готварската сол и захарта са в значително количество. Обикновено диетата е по-бедна на бета-каротин, витамин С и фолиева киселина – три витамина, основни защитници от инфекции. Те могат нормално да се приемат и през зимния сезон, ако се консумира в достатъчно количество тиква, моркови, шипки (бета-каротин), цитрусови плодове, киви, ябълки (витамин С), както и спанак и листни зеленчуци (фолиева киселина), които вече се намират през цялата година на пазара“, обясняват специалистите.

Ранната пролет също така не е най-подходящият сезон за спазване на диети за отслабване или за започване на активна физическа активност, особено при хора, които не са се занимавали със спорт през зимата. Постепенно преминаване към хранене с по-ниска калорийност, богато на плодове и зеленчуци, 1-2 литра течности на ден и 30 минути ежедневно ходене с умерено темпо са основата на здравословно поведение, което може да започне да се изгражда през пролетта.