Лабиринт от растения правят в Морската градина

Обмисля се вариант за охрана или ограничен достъп при зоните с луксозни насаждения

Лабиринт от растения, който да бъде изграден в Морската градина, най-вероятно около Стената на приказките или до Графична база, предвижда общински проект. 

Възстановяването на скалния кът около Стената на приказките, който съществуваше навремето, също е сред планираните от местната администрация предстоящи дейности, каза шефката на общинския отдел "Озеленяване" Светла Танева.

"Много трудно се опазват растителните видове в парка. Всяка година освен дървестна растителност, която се засажда, се правят опити да се озеленят пергулите на парка и да се оправи розариума с нови видове. През 2012 и 2011г имахме много дарения, които използвахме за розариума. За съжаление само част от тези наши опити останаха до днес. Много от растителността бе открадната", обясни Танева. 

Тя допълни, че опитът на останалите държави показва, че в случаи с по-луксозни растителни видове е по-добре зоните, където са засадени в парка да са свързани с работно време, да се затварят и охраняват.

"Много често се случва хората да си взимат растения. Влагаме страшно много усилия, за да поддържаме морската градина. Видовото разнообразие говори за поддържането на един парк", сподели тя.

Въпросът за затварянето на парка няколко пъти се обмисля, но тъй като е сред най-големите притегателни центрове в града, общината не иска да ограничава достъпа. Единствено при изграждането на зони, които са строго тематични и там където опазването изисква охрана, е обмисляна такава алтернатива.

Възстановяват голямото разнообразие на растителност в Морската

Плануваме изцяло проектирането и заснемането на растителността в старата част на Морската градина. Този проект ще бъде свързан освен със заснемането и установяването на състоянието й, така и с мерки за възстановяване на голямото разнообразие на градината, тъй като тя е паметник на градиснко парковото изкуство и там намесата и озеленяването става само с проект, разказа още Танева.

Тя обясни, ча общината от 2007г поддържа доста усилено тази част на парка и именно там е съсредоточено по-голямото видово разнообразие. Преди около 2 г. се навършиха 100 г. от създаването на историческата част от парка, която се немира от паметника Пушкин в посока Централен плаж. Танева не скри, че едно по-голямо видово разнообразие на територеията на парка е свързано с доста големи разходи.

"За съжаление от 2006 г. до сега бюджета за поддържане на зелените площи е силно редуциран и полагаме максимални усилия, за да обръщаме внимание на определени зони, които са много посещавани като ЦГЧ и Морската градина - двете й части", каза тя.

В момента се извършват усилени мероприятия по затревяване в определени участъци, попълване на пролетни цветни фигури, предвиждат се рутинни манипулации свързани с озеленяването и поддържането на парка, и попълването с дървестна растителност. Там където те са били премахнати, сега се възстановяват.

Към момента се внасят видове, които са свързани изцяло с възстановяване на видовото разнообразие, предимно в новата част на градината, там където тя е общинска собственост./радио "Фокус"