Сериозни пропуски на ДКЕВР в работата с ЕРП-тата

Всички енергийни дела у нас са давани само на прокурора Христо Граматиков

Има сериозни пропуски от страна на ДКЕВР по отношение на контрола над електроразпределителните дружества.

„По ценообразуването и контрола има пропуски от страна на регулатора. Може да се окаже, че в образуването на цените на тока са били включени дейности, които не е следвало да бъдат включвани”, заяви зам.-главният прокурор Борислав Сарафов.

Той коментира дейността на трите ЕРП-та у нас, която в момента е обект на обстойна проверка от държавното обвинение. Сарафов определи като съмнителен факта, че всички енергийни дела у нас са давани само на прокурора Христо Граматиков.

„Корупционно поведение у колегата не е установено, но тази грешка е налице”, подчерта той. "Не е луд, който яде баницата, а който му я дава", така на шега коментира Сарафов дейността на трите ЕРП-та.

По думите на Сарафов България е претърпяла крах в борбата с корупцията, но смята че проблемът ще бъде преодолян.

Прокуратурата не е спряла да търси корумпираните в редиците си. Към момента има досъдебни производства и дела срещу 33 магистрати, като повечето от тези дела са на прокурори.

Именно в тази връзка по нареждане на главния прокурор Сотир Цацаров е била сформирана работна група, която да изготви анализ на подобни дела от 2007 г. насам. Резултатът от работата на групата трябва да стане ясен на 20 май в изчерпателен доклад.