Ромите гратисчии - вън от трамвая?

Контрольорите предпочитат да глобяват платежоспособните, тъй като броят на глобените, а не на проверените е показател за добрата им работа

Комисията за защита от дискриминация не посмя да накаже Центъра за градска мобилност, задето контрольорите в автобусите и трамваите не проверяват и не глобяват ромите без карти и билети, докато в същото време са безкомпромисни към българитe.

Sofiautre.bg напомня, че преди година студентът Пламен Иванов подаде жалба в Комисията, след като се возил в трамвай с баба си. Група контрольори се качили и започнали проверка. Роми, които стояли наблизо обаче били подминати, без да са санкционирани от служителите.

При опита си да разбере защо не са си свършили работата, контрольорите се нахвърлили върху Пламен с изключително грубо и арогантно отношение, като бързо са скрили баджовете, на които са изписани имената им.

Наглостта на гратисчията циганин обаче била още по-голяма, когато се обърнал към студента с думите: "Ей, бате, царя дава, пъдаря не дава".

Делото се проточи повече от година. Комисарите сега са решили, че Иванов не е предоставил нужните доказателства по законовия ред, за да удостовери дискриминация срещу българите по етническа принадлежност. Решението по жалбата на студента от София може да се обжалва до 14 дни.

"Не съм съгласен с решението, но няма да обжалвам, защото не мога да поема съдебните разноски от личния си бюджет. Това решение ще тежи на съвестта на комисията", заяви за "24 часа" Пламен Иванов.

КЗД обаче е на мнение, че са налице "редица" причини, които биха могли да мотивират контрольорите да дискриминират. Най-важната: показател за добрата им работа е броят на глобените, а не на проверените пътници.

Така контрольорите имат стимул да глобяват добре облечени и платежоспособни пътници, за да отчетат повече приходи. Обратно, те може и да подминават бедно облечените и тези, които може да им отвърнат с агресия.