Хилядарки под масата в "Изгрев"! Фандъкова към бившия кмет: Върни ги!

Димитър Димитров раздавал ДМС-тата по своя преценка, и на себе си дал

Столичният кмет Йорданка Фандъкова настоя отстранения от нея кмет на район "Изгрев" да възстанови всички суми, които е раздавал като ДМС-та на чиновници в общината.

Днес кметицата престави резултатите от назначената от нея проверка на определянето на възнаграждения в районната администрацията.

"Комисията от двама експерти констатира, че разпоредбите за определяне на основната заплата са спазени, но има сериозни нарушения на съществуващата нормативна уредба за определяне на допълнителните възнаграждения", поясни тя и допълни, че ДМС-та са изплащани на почти всички служители в "Изгрев".

По думите й липсват обаче утвърдени вътрешни правила за работната заплата, а кметът Димитър Димитров сам е определял парите - по своя преценка, на базата на списъци по неясни правила.

"Кметът на района е раздал допълнителни възнаграждения на база на тези списъци и на себе си", възмути се Фандъкова.

"Димитър Димитров следва да възстанови получените неправомерно разходи. Ще му бъде изпратена покана за доброволно възстановяване на тези средства. В същото време ще информираме Държавната финансова инспекция", посочи кметицата.

Според справките, заповеди за допълнителни възнаграждения са издавани на няколко пъти.

"Списъкът на служители за месец септември в район "Изгрев" за изплащане на допълнително материално стимулиране включва 33 служители и сумата е в размер на 25 хил. лв. Има процедура, по която, ако има икономии във Фонд "Работна заплата", те биха могли да се разпределят на служителите, защото хората са работили, така че да компенсират липсата на свои колеги. Но има процедура, която е абсолютно нарушена", посочи Фандъкова.

Кметицата обяви още, че за периода, в който Димитър Димитров е бил кмет, е прекратил 17 договора с представители на администрацията в това число и с главния счетоводител, на когото са били изплатени 6 заплати.