И заваляха признанията, последваха обещанията

Томислав Дончев за свършеното, несвършеното и какво ще прави ГЕРБ, ако спечели втори мандат

Достатъчно силни сме да си признаем, че не бяхме съвършени и допуснахме грешки, обяви на пресконференция Томислав Дончев, бивш министър в кабинета на ГЕРБ.

Признанията

"Само силният може да признава грешките си. Ръстът на икономиката беше по-нисък, отколкото гражданите искаха. Доходите на мнозина бяха по-ниски. Допуснахме и кадрови грешки. Дали това е дефект на младостта – е друг въпрос. Платихме не само собствената си сметка, но и сметката на другите", категоричен бе той.

Обещанията

За България няма друг път, освен европейския, и това не е клише, отсече доскорошният министър, отговарящ за усвояването на европарите.

"Ще предложим - пътя на истината и пътя на разума. Няма да участваме в предизборното надмятане. Гордеем се с всичко, което постигнахме до момента. Успяхме да запушим не една пробойна, от която изтичаха публични средства", каза още Томислав Дончев.

По думите му само растящата икономика може да осигури доходи и заетост.

"Основният въпрос не е какво, а как. На първо място считаме, че всички административни срокове могат да бъдат редуцирани поне наполовина. Друга теза, която имаме намерение да предложим, е че всички регулативни режими, регистрационни, могат да бъдат намалени.

Имаме конкретно предложение - администрацията да връща обратно пари, ако не е спазила срока за предоставяне на дадена услуга. Ако изпълним всичко заложено, можем да осигурим не по-малко от 5 милиарда лева годишно чуждестранни инвестиции в реалното производство. Ще осигурим подкрепа поне за 12 000 нови предприятия в сферата на производството, иновациите и услугите", добави Дончев.

"Електронното управление едва ли е панацея, но със сигурност е мярка за по-добра достъпност, ефективна борба с корупцията и прозрачност. Имаме амбицията в първите 2 години от мандата то да е факт. Целим обособяване на министерство на икономиката и министерство на туризма", посочи бившият министър.

"Гарантираме запазването на валутния борд до навлизане на страната в еврозоната, стремеж към балансиран бюджет. Ние сме за запазването на 10% плосък данък. Това е добра мярка за работещите, за бизнеса", смята той.

Томислав Дончев отбеляза още, че от ГЕРБ предлагат лихвена амнистия за период от два месеца за задължения за минали периоди като подкрепа за малките и средните предприятия.

"Ще осигурим увеличаване на финансовата подкрепа за майките", добави той и посочи, че деинституционализацията на децата също ще е сред приоритетите на партията.

"Специална грижа за младите. Освен всички форми на субсидирана заетост, може да бъде направено още – въвеждане на минимално почасово заплащане, стимули за работодатели, които наемат лица до 29 години. Можем да осигурим временна заетост на около 50 000 млади души", обяви той.

Приоритет за ГЕРБ ще е и създаването на нарочна Оперативна програма за наука, научни иновации и образование.

"Ще завършим "Струма", ще продължим "Хемус", ще разширим Коридор №4, жп връзката между София и Бургас. Имаме амбицията да инвестираме върху дигиталните магистрали", продължи Дончев.

На свой ред бившият вътрешен министър Цветан Цветанов обяви, че ако ГЕРБ спечели втори мандат, партията ще продължи с борбата срещу тежката организирана престъпност.

"ГЕРБ има своя силен тим, наречен бъдещи депутати, бъдещи министри, сегашни кметове, общински съветници, които ще работят в изпълнителната, законодателна власт", похвали се бившият МВР шеф, който обяви, че слогана на кампанията на ГЕРБ е... "Имаме воля" .

Цветанов обяви още, че бившият премиер Бойко Борисовще води две листи, самият той – също.

"В момента продължават срещите с областните структури, с общинските ръководители, кметовете на съответния избирателен район. Днес и утре ще приключим окончателно с тях и до неделя ще представим на лидера целия доклад, за да можем да представим водачите на многомандатните избирателни райони", посочи дясната му ръка.

По думите му - за Делян Добрев, Ивайло Московски, Лиляна Павлова, Елен Герджиков, Томислав Дончев, Владислав Горанов също се обмисля да са водачи на листи.