Енергетика и реформа? Не са се виждали от 23 г.

Новият енергиен министър Асен Василев говори за проблемите в сектора

Сектор "Енергетика" не е реформиран през последните 23 години, така че имаме нужда от доста спешни реформи, а и в Европа има вече започнали процедури заради това, че не спазваме европейските правила. Това каза пред БНТ министърът на икономиката, енергетиката и туризма в служебното правителство Асен Василев.

Той заяви, че има доста изкривявания, вкарани на пазара, заради което искаме помощ отвън.

Най-логичното според него е европейските ни партньори да ни помогнат да направим преглед на енергетиката и да започнем да въвеждаме правилата на свободния пазар.

"Свръхкапацитетът е един от основните проблеми в енергийния сектор. България има поне два пъти и половина повече мощности, отколкото трябват. Това означава, че когато едни мощности работят други няма как да работят. Оттам и проблемът с мините, например", посочи министърът.

"Системата е под огромно напрежение. Истината е, че навсякъде в нея има неефективности, непазарни договори, проблеми и затова го има Обществения съвет по енергетиката, с него заедно с обществото ще решим как да ги решим", каза още Василев.

По думите му вледствие на законодателни мерки през годините и на твърдите договори за изкупуване, където България трябва да плаща независимо дали ползва енергията или не, структурата в цените на производството на енергетика е доста изкривена спрямо нормалните пазарни нива.

"Докато тази структура не се балансира няма как да говорим за крайната цена на електричеството, заради която хората излязоха на улицата", заяви още Асен Василев.

Той поясни и че нито един министър не може да каже кои централи да работят и кои не - това е намеса на държавата на пазара. За тази цел има регулатор, който определя правилата и друг, определящ от кои централи НЕК трябва да изкупува, за да доставя електричество на гражданите.

Той категорично заяви, че няма участие в консултантски компании, не е в конфликт на интереси и отрече сигналите, внесени от лидера на РЗС срещу него при служебния премиер.

"Преди да стана министър съм си подал оставката и не участвам в управленчески органи от една страна, а от друга страна – акциите, които имам не се управляват от мен, а от адвоката ми", заяви министърът.

"Влизам в политиката по молба на много добри мои приятели и близки до президента", допълни още Асен Василев.