Как Тристранката разпредели 41 млн. лева?

Заседанието приключи без присъствието на работодателите

Приключи заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС).

То се проведе в двустранен формат, само синдикати и министри, тъй като работодателите напуснаха.

Минути след като вицепремиерът Деяна Константинова откри заседанието, те внесоха декларация, с която заявиха, че няма да участват в срещата и се обявиха против промените в Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни, обществени и дурги длъжности в публичния и частния сектор.

Представителите на синдикатите и на правителството обсъдиха разпределението на отпуснатите 41 млн. лева за най-уязвимите групи от българското общество.

Министърът на финансите Калин Христов поиска 50 лева еднократна помощ за родител, който отглежда у дома дете на възраст от 1 до 2 години. Сумата трябва да бъде отпускана само при доход под 350 лева на член от семейството.

"Не може семейство с доказан доход от 3000 - 4000 лева да получава помощ за отглеждането на дете", каза вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Деяна Константинова, която също е за отпускането на допълнителните социални помощи.

Финансовият министър Калин Христов отбеляза, че не може да бъде обещан втори транш на средства, тъй като първо трябва да се види развитието на икономиката.

Той обясни, че средства има и чрез съкращаване на издръжката с 2,5% на всички министерства, както и пренасочване на 20 млн. лева от инфраструктурните проекти за изграждане на магистрали.

"Тези 20 млн. лева обаче няма да могат да бъдат използвани по инфстратруктурните проекти, което е и причината те да бъдат пренасочени. Ние нищо не спираме и не забавяме", отбеляза Христов.

Синдикатите обявиха, че ще продължават да насърчават финансови министър да продължава да търси средства за социални помощи, като те трябва да бъдат насочени към пенсионерите и безработните. Това посочи лидерът на КНСБ Пламен Димитров след края на заседанието.

Той допълни, че трябва да има средства и за насърчаване на младежката безработица.

"Синдикатите няма спрат да се борят за увеличение на минималната работна заплата до края на настоящата 2013 година", каза той