Георги Сарай с послание от ареста

ТВ операторът е обвинен в палеж на сграда на EVN

Георги Сарай разпространи своята благодарност от ареста към всички, които изразиха подкрепата си към него по време на делото му на 19 март в Пловдивския окръжен съд. Посланието е публикуавно и на Facebook страницата Съпротива. Вижте го без редакторска намеса:

Моля ви, напишете на стената ми във ФБ, че благодаря на всички, които застанаха зад мен в момент, когато имах най-много нужда. Пращам ви моята искрена любов и благодарност! С будни хора като вас с Божията помощ и както са казали Кирил и Методий със Знанието и Истината напред ще спасим България! С много обич: Алди

Припомняме, че ТВ операторът е обвинен в подпалването на сградата на EVN, а десетки негови приятели, колеги и непознати се събраха на мирен протест в подкрепа пред пловдивската Темида в деня на разглеждане на мярката му. Смятам, че дори да е извършил палежите, наказанието, което може да получи (до 8 години лишаване от свобода), е неоправдано, имайки предвид колко убийци и крадци са на свобода, заяви тогава негов приятел.

В България явно е дошло времето, в което само по този начин може да се обърне внимание на наболелите проблеми в обществото, обяви друг от шествието. Пред вратите чакаха и най-близките му хора - 80-годишната му баба и майка му.

Окръжните магистрати решиха да оставят младия мъж в ареста. Делото се разгледа при закрити врата. В последния момент от съда обявиха, че в разследването са използвани специални разузнавателни средства. Всички приятели и познати на Георги, както и многото журналисти, трябваше да напуснат залата, която се пръскаше по шевовете. СРС-тата изненадаха и адвоката на Георги - Красимир Елдъров. Той заяви, че е научил за тях само час и половина преди заседанието. Пред Plovdivutre.bg топзащитникът каза, че СРС-тата влизат в употреба “преднамерено, за да няма гласност”. Адвокатът бе озадачен и от засиленото полицейско присъствие пред съда по време на мирния протест в защита на Сарай.

Магистратите промениха и мярката за неотклонение на втория обвиняем Николай Славчев от парична гаранция в размер на 500 лева на домашен арест. От прокуратурата изискаха неговото присъствие, макар че той бе опериран от апендицит няколко дни преди заседанието. Появи се отпаднал, блед и в инвалидна количка. Третият обвиняем - Румен Шекеров е на свобода срещу 1000 лв., а четвъртият - Иван Бахчевански, направил самопризнания, не е бил задържан изобщо.