Връщат палмовото масло в сиренето

Мозъчен тръст ще решава проблемите в млечния бранш

Продуктите със съдържание на палмови мазнини отново ще могат да се казват сирене и кашкавал. Това става възможно, след като тричленен състав на Върховния административен съд отмени Наредбата за изискванията към млечните продукти.

Ако Министерския съвет не обжалва веднага след обнародване на решението на ВАС, производителите  ще могат да продават продукти с растителни мазнини в опаковки с надписи "сирене" и "кашкавал". Само на етикета ще трябва да пише за съдържанието на палми.

Засега юристите на земеделското министерство и Министерски съвет не са решили дали ще обжалват решението на ВАС. Възможно е администрацията да реши да спести парите за делото, казаха млекопреработватели.

Според тях е нормално и петчленният състав да потвърди решението на тричленката на ВАС. Атаката в съда беше срещу текстовете, които поставят родните производители в по-неизгодно положение от европейските им конкуренти и не позволяват на нашите предприятия едновременно да правят истинско сирене и продукти с палмови мазнини. Съдът обаче отмени цялата наредба заради процедурни нарушения при приемането й. 
Това решение ни убеди, че в България има справедливо правосъдие, каза Диляна Славова от Националната асоциация на млекопреработвателите, която е един от жалбоподателите.

"Искаме страната ни да не поставя допълнителни усложнения за бранша", допълни тя. Междувременно в земеделското министерство бе сформирана работна група, която ще се опита да намери решение за проблемите в бранша.