Италиански диригент удря рамо на "Бургас 2019"

Публиката ще чуе шест от най-известните произведения на Джузепе Верди

Симфоничен концерт, посветен на 200-годишнината от рождението на Джузепе Верди, ще се състои в Операта утре. Събитието в подкрепа на кандидатурата на Бургас за Европейска столица на културата 2019, като специално участие ще вземат италианският диригент Марко Теца и солист-пианистката Антонина Бонева.

Част от програмата са шест от най-известните произведения на големия италиански композитор, като прочутият "Валс" и симфония на "Силата на съдбата", каза директорът на  операта Александър Текелиев.

Юбилейният концерт е в подкрепа на Кандидатурата на Бургас за Европейска столица на културата през 2019 година, когато един български и един италиански град ще бъдат удостоени с престижната титла.

"Това е едно много важно събитие и ние сме изключително щастливи от възможността да подкрепим именно Бургас в това начинание. На първо място титлата привлича голям туристически поток, а с него и вниманието на много важни институции, като по този начин превръща града в катализатор на културата", сподели италианският диригент.

Марко Теца е роден 1964 г. в град Виченца. През 1984 г. завършва консерваторията в родния си град със специалност пиано.По време на своята кариера Марко Теца участва като солист и диригент в различни оркестри, между които е и Пловдивският симфоничен оркестър. Той е почетен член на Академия "Венета" на изкуствата и науката и често е канен да бъде в журито на престижни международни конкурси за пианисти и камерна музика. Теца е завеждащ катедра по пиано в Консерваторията "Педроло" във Виченца.

Антонина Бонева е родена в София и е завършила Националната Музикална Академия. Носител на редица шпрестижни награди.  Работила е в Рим като солист на Международния оркестър под егидата на ЮНЕСКО. Изнасяла е многобройни концерти в България, Белгия, Австрия, Италия, Франция, Англия, Турция и Гърция.