Учени разчитат сънищата ни

Свят

05-04-2013, 12:31

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Да надникнем в еротичните сънища

Екип изследователи в Япония разработва метод за разчитане на образите, видени от човек по време на сън

Изследователи в Япония използват ядрено-магнитен резонанс, за да разчетат образите, които човек вижда в сънищата си, съобщи Би Би Си.

Пред списание “Science” учените са споделили, че могат да извършат сканирането с до 60% точност.

Следващата стъпка в изследването е да се види дали мозъчната активност може да се използва за разкриване и на други аспекти от съня, като например изпитаните по време на спане емоции.

Професор Юкияши Камитани от Изчислителни лаборатории по неврология към Международния изследователски институт за телекомуникации в Киото споделя: "Твърдо вярвам, че разчитането на сънища би било възможно поне в някои аспекти от процеса на сънуване. Резутатите не ме изненадаха, но определено бях развънуван".

Човечеството се опитва да разгадае мистерията на сънищата още от древноегипетски времена. В периода на ранното Средновековие това довежда до появата на първите съновници, чиято мода се е запазила и до наши дни.

Учени по цял свят от десетилетия спорят за природата на съня – дали е продиктуван от реални образи, видени от човек, докато е буден, или нещата в него са плод изцяло на фантазията и включват дори лица и места, които човек никога не е съзира. Това върви с цял куп легенди, като тези, че човек не може да чете в съня си, нито да умре наистина.