Смъртта на вампирския пиар

Местните с надежда чакат много руски туристи

Първият слънчев ден в Созопол след дългата зима. Култовият курорт прилича досущ на отсрещните два безлюдни острова Св. Иван и Св. Петър. Местните са по къщите си и плетат мрежи или подготвят квартирите за мечтаните курортисти през лятото, пише в. "Труд".

Като никога е пусто и пристанището. Няма нито един морски вълк, който да изкоментира неизменните и най-често недостоверни оплаквания как рибата в морето е свършила и от години ловят по някое и друго попче, и то само когато имат късмет... 

Нагоре по уличките дървените къщи на Стария град със страхливо притворени прозорци още не са се събудили за пролетта. В центъра са отворени само два магазина и една баничарница. 

Работник разтоварва китайски кукли в български носии. Трупа ги в склад за лятото. Ни следа от вампири и мощи, на които созополчани се крепяха в последните две години.

Да дойдат братушките

Насред площада е поседнала Руска Вълчева. Тя обяснява, че тази година местните с надежда чакат много руски туристи. Дори вече е намислила начална цена за нощувка в къщата си - 12 лева за легло. Това е с два лева отгоре спрямо миналата година. Защото руснаците били имотни, пък и да пробва как върви пазарът. Ако не върви, е склонна да свали цените. 

Тази нехарактерна отстъпчивост се дължи на притеснението на созополчани, че пиарът на града, свързан с вампирите и мощите, се е изтъркал и в момента няма нов хит, който да примамва туристите. 

Все пак всички гледат с надежда в подновените разкопки и се надяват от там да изскочи новата ракета носител на местния туризъм. Обаче парите за проучванията тази година не са сигурни, след като си отиде правителството "Борисов", което бе много щедро към града.

 Не само със средства, но и с безплатна реклама под формата на непрекъснати посещения и изявления на министри. Самият финансов министър Симеон Дянков заедно с историка и бивш министър Божидар Димитров честичко идваха в градчето, а още по-често заделяха средства от бюджета за разкопки. 

"Скъпият" вампир в момента е в Националния исторически музей, чийто шеф е Димитров. В началото на летния сезон обаче находката с гръм и трясък ще се върне в "родния" Созопол, и то с възстановена глава - за да се види как е изглеждал приживе. 

Собствениците на хотели смятат, че са взели максимума от мощите и вампира и от тях е имало полза. Доволни са и ресторантьорите, които продадоха хиляди чеснови хлебчета, както и дребните търговци, пробутали огромни количества сребърни куршумчета. Обаче и това се изтърка. И явно пак ще се залага на вечни хитове като китайските кукли в носии. 

Но! Надеждата умира последна и точно в най-голямото мъртвило изскочи нова находка.

Луксозният епископ

Огромна триетажна сграда от периода на Ранна Византия се показа от руините край града. Тя няма аналог в света, категоричен е археологът Димитър Недев. Предполага се, че е била къщата на епископ, защото градежът е много скъп и масивен. Сградата е изключително добре благоустроена. В сутерена е имало баня с три помещения за топла, хладка и студена вода с отделни басейни и много сложна архитектура, както и система за водоснабдяване и канализация, която има външни канали. 

Най-интересно в банята е помещението с топла вода, чийто под е покрит с плочи с декоративна хидрофобна обмазка, имитираща олтарни прегради. Основната фигура е ромб с вписан вътре кръст и лотосов цвят по краищата. Има и мраморни цокли, обясняват с охота археолозите, надявайки се да привлекат общественото внимание към находката. 

Източната част на къщата на епископа, явно любител на лукса, се припокрива със светилище или храм на Посейдон от V-IV век преди Христа. Отделно се правят изследвания с георадар, които откриват каменни струпвания и за тях се предполага, че са крепостната стена на античната Аполония. 

Пространството под храма пък е пълно с пещи от края на VI век преди Христа. Те са съществували 1000 години преди да изникне домът на епископа. Вече са открити десет.

В металургичния център са топили руди и добивали метал. Това сочи, че Созопол е бил най-древният металургичен център в античността, продължават с хвалбите археолозите. 
Находката с леярните накара мнозина да нарекат града "българския Манчестър".

Индустриалният и работнически имидж на английския град обаче никак не подхожда на туристическия имидж на Созопол. Пък и какъв символ за продажба може да се измисли, чудят се местните. Не върви коктейл "Кирка" или пица "Леярска". Освен ако не си в Перник.

Едната романтика не стига

Все пак никой не може да отнеме романтиката на Созопол, нито пък короната в края на сезона - бляскавите празници "Аполония". Но само с романтика туризъм не се върти, отсичат созополчани. Пък и не са останали много девствени места - заради бясното застрояване гледките в града далеч не са романтични, освен за феновете на мутробарока. 

Местните припомнят как години наред, преди да изскочат вампирите и мощите, си измисляли кулинарни хитове за всеки сезон - рибена чорба, нови или "древни" рецепти за паламуд, специални коктейли, "невиждани" глезотии. Но кулинарията отдавна се е изчерпала и няма какво ново да се изобрети. Пък и нали рибата в морето все свършва...