До 7% повече туристи чакат по Южното Черноморие

Очакват се летовници от Украйна и Русия

Двете най-големи туристически борси в Берлин и Москва показват убедително, че в Бургаска област очакваме ръст между 5 и 7 % за сезон 2013 година. Това съобщи Иван Иванов, председател на Регионалната туристическа камара-Бургас, предаде радио "Фокус". Английският пазар пък най-вероятно ще нарастне между 10 и 12% на този етап на записвания. Това обаче са преди всичко младежките групи и най-вероятно големият процент ще се стопи в силния сезон като се движи между 3 и 5 %. Около 25% повече руснаци очакват по родното море през това лято.

"Голям ще бъде ръстът на украинския пазар, ако цената на българската виза не се покачи с 22-25 евро. Ако това не стане ще гоним ръст повече от 34-37 % с доминиращо посещение на детски групи. Същото се отнася и за Беларус. Картината със Словакия е доста притеснителна за мен, защото известна част от чартърите са анулиране и те ще кацат на летище Бургас през третата деседневка на месец юни. Видимо съществуват доста големи икономически проблеми в самата икономика на Чешката република. Словакия на този етап запазва нивото си на 2012 година", допълни Иванов.

По думите му е притеснителна ситуацията с Унгария, скандинавските страни Финландия, Швеция и Холандия и Германия. Според Иванов спадът на скандинавския пазар ще расте.

"На германския пазар нашето черноморско крайбрежие е обслужвало повече от 300 000 германски граждани. В момента спадът се движи между 5.3 и 5.7 процента за отделните дестинации. Благоприятното е, че на 24 април Слънчев бряг ще посрещне първите австрийски туристи около 1500 и тогава всъщност ще открием туристическата 2013 година", посочи Иванов.