Доброволци излъскаха южните плажове

Еко акцията се проведе на къмпинг Делфин и по устието на река Велека до Синеморец

Доброволци освободиха от натрупаните през зимата боклуци райските плажове на къмпинг Делфин и по устието на река Велека до Синеморец. Екоакцията се проведе през уикенда по инициатива на Surfrider Foundation Sofia. Паралелно кампанията вървеше и около Варна, като  се събраха общо над 270 чувала боклук, по-голямата част от който под формата на пластмаса и стъкло. При устието на река Велека дори се наложило природозащитниците да пренесат отпадъците с каруца.

Идеята на акцията е чрез подкрепата на подръжници и доброволци да се поддържат по-чисти плажове по Черноморието. Инициативата през почивните дни е част от общо над 900 събития, които стартираха през март в различни точки на света и ще продължат до края на годината. Така България се присъединява към над 40 държави, подкрепящи проекта Ocean Initiativesкойто вече 18 години цели да алармира за проблема със замърсяването на водните басейни и прилежащите им брегове.

Тази година се акцентира върху глобалния проблем за прекомерната употребата на еднократни найлонови торбички. Еколозите посочват, че именно това е един от основните замърсители на крайбрежието и световния океан. За разграждането само на една такава торбичка са необходими повече от 400 години. Веднъж попаднала в океана, тя може да се разпадне на стотици дребни пластмасови частици, които не само са пагубни за неговите обитатели, но и влизат в хранителната верига и при хората

.