Учители искат връщане на ранното пенсиониране в стария му вид

Недоволни педагози заливат пощите на синдикати, започват акция

Писма с остро недоволство заляха офисите на синдиката след тайно променения закон за ранното пенсиониране на учителите, каза за Plovdivutre.bg председателят на синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ Юлиян Петров.

Започваме кампания за връщането на параграф 5 ал. 1 на Предходните и заключителни разпоредби(ПЗР) на Кодекса за социално осигуряване (КСО) в предишния му вид и значение. Вече сме пратили предложенията си както до НОИ, така и до Министерски съвет и Министерството на труда и социланата политика, добави той.

Чудно защо шефката на СБУ Янка Такева отрече учителите да са пращали гневни писма до нея. От Пловдив при тях не пристигнал нито един сигнал. Интересно, че педагозите са ощетени по един и същ начин, тъй като законът важи за всички, а по думите на синдикалните лидери реагират коренно различно. Явно някой не е съвсем искрен.

Припомняме, че въпросната промяна, приета от НОИ без обсъждане с двете конфедерации у нас е в сила от 1 януари тази година. Тя е подписана в последните дни на 2012 г. и обрича учителите на една допълнителна година работа, за да получат ранна пенсия. Това бе една от привилегиите им по закон.

На въпрос дали синдикатът не реагира прекалено късно и не особени гласно, Петров отговори, че за промяната са разбрали в края на януари – 20 дни след влизането на закона в сила. Най-скандалното е, че човек на „Подкрепа“ е бил в надзорния съвет на НОИ, взел едноличното решение, но той не е казал на колегите си от „Образование“ какво прекрояване на закона се готви дни преди Нова година. „Защо не знаем попитайте Димитър Манолов, вицепрезидент на конфедерация на труда „Подкрепа“ и член на Надзорния съвет на НОИ“, лаконичен бе Петров.

Тези разминавания между синдикалните шефове допълнително разочарова членовете на конфедерацията и за пореден път разклатиха доверието им към тях. Репортаж по темата на Plovdivutre.bg бе залят с лавина от коментари. Пловдивските учители настояваха да знаят защо не се чува гласът на тези, които би следвало да ги защитят.

„Колегите от другия синдикат (КНСБ, СБУ – бел.а.) в началото казаха, че промяната в параграф 5 била логична. Според тях учителите трябвало да получават при ранно пенсиониране най-много 3 години добавките от Учителския пенсионен фонд (УПФ), както се случва след прекрояването на закона“, обясни Петров.

В крайна сметка на последния отраслов съвет и двата лагера си стискат ръцете и се уговарят, че ще имат единни искания за връщане на стария текст.

„Изходът ще зависи от политиците, защото те ще гласуват крайното решение“, добави шефът на „Образование“.

Той обясни, че идеята на НОИ била с допълнителната година труд, които трябва да полагат преподавателите, да се съхрани да определена степен бюджета на НОИ и УПФ. Фондът никак не е малък – в него педагозите са събрали около 385 милиона лева. Според статистика много малко от учителите се възползват от ранното пенсиониране по ред причини – най-вече ниските пенсии.

Тогава остава въпросът защо Надзорният съвет отсече, че именно сега е нужно промяната на параграф 5, след като тези, които се пенсионират по-рано се броят на пръсти? Фактите и твърдението на НОИ си противоречат.

Синдикатите ще настояват още учителската професия да стане 2-ра категория труд във връзка с трудността й и с това, че води до най-голямо изхабяване и много е стресова. Тепърва ще се обсъдят и решат стъпките за кампаниите и по двата въпроса.

От „Подкрепа“ са против и другата промяна - във висшите учебни заведения пенсионната възраст да се вдигне на 70 години. „За сега не се случи и се борим срещу това предложение“, твърди Петров.