ЧЕЗ се моли на ДКЕВР: Не ни взимайте лиценза!

От комисията обаче се усъмниха, че дружеството нарушава Закона за обществените поръчки

За държавният регулатор е важно как ЧЕЗ работи в интерес на българското общество и как се опитва да подсигури по-ниски сметки за крайния потребител.

Това заяви Анжела Тонева, член на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), на открито заседание на комисията, на което се разглежда лицензията на ЧЕЗ. Изказването й бе в отговор на изложението на всички финансови приходи и действия на "ЧЕЗ Електро", направено от директорът на дружеството Кремена Стоянова.

На въпрос дали счита, че дружеството работи в интерес на обществото, клиентите си и процесът на управление е свързан с нивото, размера и разходите на потребителите Стоянова категорично заяви, че компанията максимално се е стремяла да поддържа ефективност по отношение на разходите, както и по оперативните разходи на компанията.

Тя подчерта, че през последните няколко месеца енергийното дружество е направила много за обслужването на клиентите си, като например е осигурила енергиен омбудсман за потребителите.

Анжела Тонева обаче попита кой обслужва клиентските центрове и призова членовете на ЧЕЗ да опишат процеса на събиранията на вземанията на дружеството.

"Моля ви, да прекратите производството за отнемане на лиценза на "ЧЕЗ Електро", призова  от своя страна директорът Кремена Стоянова.

От държавния регулатор обаче се усъмниха, че дружеството нарушава Закона за обществените поръчки. Представителите на "ЧЕЗ Електро" обаче не смятата така.