Ще отнемат ли лиценза на ЕРП-тата?

Сигнали срещу енергоразпределителните дружества са подавани и преди 3 години

Първият случай, когато ДКЕВР алармира публично, че има проблем в ЕРП-тата, бе в не толкова далечната 2010 г., когато документи разкриха серия злоупотреби.

В тях се описват схеми за източване чрез дъщерни фирми и как ЕРП-тата възлагат всички свои дейности на тях.

Докладът е 600 страници, а резюмето му е 30 страници и там се споменават формули, конкретни цифри, нарушени параметри в лицензите на енергодружествата. Нарушенията са продължавали от 2005 до 2009 г., съобщи bTV.

Тогава ДКЕВР състави 23 акта на ЕРП-тата, които паднаха в съда заради формални нарушения.

Наблюдаващият прокурор Снежана Копчева реабилитира нарушенията на енергодружествата. Прокуратурата е търсила нарушения, но не даде становище дали да се отнеме лицензът на ЕРП-тата.

Изводите от сегашния доклад след проверка в дружествата съвпадат с този от 2010 г.

Актуализирани са цифрите, а основната разлика е, че този път обвинителите са стигнали до заключението, че данни за престъпления има.

Главният прокурор Сотир Цацаров вчера потвърди, че сигнали за злоупотреби и престъпления в енергодружествата са подавани в прокуратурата още преди 3 години.

Според него фактите в показания по bTV сигнал, разкриващи злоупотребите, са били достатъчни за започване на дело.

112 договора в енергетиката вече са разсекретени. Те могат да бъдат прочетени на сайта на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма в секцията "Обществен съвет по енергетика към министъра" – "Разсекретени договори в енергетиката".