ДКЕВР прави всичко да запази цената на тока

Евгения Харитонова смята, че може да има известно увеличение, заради купуването на кафяви емисии

Комисията в момента работи усилено да запази цената на тока. Или да има само незначително увеличаване. Това заяви председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Евгения Харитонова пред БТВ.

Незначително увеличение може да има заради това, че от 1 юли цяла година термичните централи ще трябва да купуват т.нар. кафяви емисии, на които цената е паднала на 2,64 евро.

Разчетите, които съответните централи са правили, са от порядъка на 6-7 евро на тон емисия.

"Аз въобще не говоря за драстично увеличение на цената, а казвам, че незначително увеличение може да се получи именно от тези емисии, които са едни допълнителни разходи, които на централите трябва да им ги признаем. Това са само ТЕЦ-овете на въглища", каза Харитонова.

В микса участват квотни централи, в които има някакви определени количества.  – това са АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ "Марица Изток" 2, ТЕЦ "Бобов дол", ТЕЦ "Варна" и ТЕЦ "Марица Изток" 3. Те трябва да бъдат изкупувани от НЕК във функцията й на обществен доставчик.  До момента от тези централи се е изкупувало някакво количество от производството им. Те ще трябва да купуват емисиите.

"При сметка 6-7 евро, наполовина, че даже и повече, е ясно – пада цената от това, което са поискали", допълни Евгения Харитонова.