Протест срещу незаконното подслушване пред Съдебната палата

Гражданите искат Цветанов да се оттегли от политиката

Пред Съдебната палата започнаха да се събират граждани, изразяващи възмущението си във връзка със скандала с незаконните подслушвания, предаде БГНЕС.

Основното искане на участниците в протеста е бившият вътрешен министър Цветан Цветанов да изпълни обещанието си - да се оттегли от политиката, след като прокуратурата доказа, че по време на неговото управление в МВР е имало безконтролно подслушване.

Очаква се протестиращите да се отправят към сградата на МВР, където ще се проведе митинг. Те обещават в градинката пред църквата "Свети Седмочисленици" да има само български знамена, които ще са обърнати като на война. Символиката е, че щом МВР масово подслушва българите, значи ги смята за врагове, а в такъв случай се обявява война.

На протеста се очаква да говорят Евгений Дайнов, Пламен Даракчиев, журналистът Иван Бакалов и Петър Якимов.

Sofiautre.bg напомня, че са образувани четири досъдебни производства срещу бившите началници на СДОТО - Цветан Иванов, Камен Костов и Сергей Кацаров, както и срещу началника на отдел в службата Радко Димитров. Те ще бъдат разследвани за злоупотреба със служебно положение, възпрепятстване на правосъдието и създаване на официален документ с невярно съдържание.

Прокуратурата ще изследва и как бившият вътрешен министър Цветан Цветанов е изпълнил задълженията си да осъществява контрол по прилагането и използването на СРС.