Замерванията на шума - в интернет

Нормата за кръстовища е 65 децибела, за забавачки - 45

Нова електронна услуга – достъп до информация за нивото на шума в Пловдив - вече е достъпна на адрес: http://plovdiv.webnoise.eu/. Замерванията се правят от 5 пункта в града, а данните се обновяват на всеки 30 минути. Това съобщи кметът Иван Тотев. Освен данни за конкретния момент графики ще показват и архивни данни за нивото на шума, посочи той.

В момента пунктовете са разположени до сградата на Община Пловдив, до детска градина "Чайка" и на оживени места в районите "Северен", "Западен" и "Източен". Тази до забавачката обаче трябва да бъде преместена в "Южен", където все още няма апарат за отчитане. Нормата през деня на натоварените кръстовища е до 65 децибела, вечер - до 55, а през нощта - до 50. Близо до детски заведения и болници тя пада на 40-45 децибела, каза главният еколог на общината Стефан Шилев.

Има и места, където нормите се превишават. Това са предимно натоварени улици и зони с паважна настилка. С полагането на асфалт по булевардите "Васил Априлов", "Шести септември" и "Коматевско шосе" обаче се очаква там шумът да падне с 5-10 децибела, каза още Шилев.

Тотев на свой ред отбеляза, че порталът ще бъде допълнен. Скоро сайтът ще показва и нивото и качеството на водата в река Марица. В бъдеще ще бъде прибавена и връзка със станциите, замерващи замърсяването на въздуха.