Метален паяк броди по улиците на Великобритания

Британски инженер създаде машина, вдъхновена от научната фантастика

Британски ентусиаст създаде гигантски паякообразен робот с хидравлични крака, сподели Би Би Си. Мат Дентън от Хемпшир прекарал четири години в създаването на “изключително скъпата играчка“, която му коствала стотици хиляди паунда. До момента минодобивна компания и военноморска изследователска институция са проявили интерес към дизайна му, като самият изобретател се надява създанието му да намери приложение в научните области.

 

Машината е била представяна пред публика само веднъж, преди да бъде завършена, където е получила добри отзиви. “Построих го за забавление“, споделя Дентън, “но се надявам по този начин да вздъхновя и други изобретатели. Специализираният в изработката на малки роботи за филмовата индустрия инженер планирал мащабният проект да му отнеме не повече от 12 месеца. “След година и половина извършихме първите тестове. Нолежи се изцяло да разкачим и преработим краката – бяха твърде тежки и усложнени.“

 

Мат е специалист по софтуер и електроника, но въпреки това е срещнал множество трудности по време на процеса на изработка. За момента чудноватата машина се направлява с джойстик и развива скромната скорост от 1,5 км/ч. “Не е създаден, за да се движи бързо, а за да изгллежда готино“, подсмихва се изобретателят.

 

Дентън получил вдъхновение от научната фантастика. “Единственият проблем е, че краката са непрактични – колекото не е измислено без причина“, допълва той.