Любен, който спаси село от взрив, бе признат посмъртно за достоен българин

Младият мъж загина при изтичане на газ, спаси хиляди в Долна махала

Любен Буков бе обявен посмъртно за Достоен българин. Наградите от инициативата на "24 часа", която се подкрепя и от БНТ, бяха връчени вчера в присъствието на премиера Марин Райков. Тържествената церемония за Достойните българи се състоя залата на Археологическия музей в София.

През сепември миналата година 33-годишният Любен Буков обгоря жестоко по време на инцидент на бензиностанция в село Долна махала. При зареждане на цистерна изтече газ, всичко около Любен се възпламенило. Секунди след огнения ад мъжът се хвърля в пламъците, за да спре изтичането на гориво. Спасява селото.

"Затворих крана, но изгорях аз!", казало момчето минути след трагедията.

Любен издъхна от полиорганна недостатъчност. "Сърчицето му не издържа", ридаеха негови близки на погребението му в Брестовица.

На церемонията за достойните българи майката на Любен Буков - Мария Букова получи наградата на своя загинал син. Благодаря, че не го забравихте, рече през сълзи тя на церемонията вчера. Отличието връчи Бойко Василев, директор на дирекция "Информация" в БНТ.

С големите награди бяха удостоени посмъртно Петър Тодоров и Христо Стефанов от София. Двамата мъже успяха да извадят две деца от бурното море на неохраняем плаж край Синеморец на 20 юли 2012 г. Премиерът Марин Райков връчи грамотите на съпругата на Христо - Галя Стефанова, и на брата на Петър - Стефан Тодоров, съобщи електронното издание на 24 часа.

"С искрено вълнение и смирение съм тук сред вас, за да изразя искреното уважение, което изпитвам към тези хора, които са рискували живота си и тези, които отдадоха живота си, за да живеят други.

Живеем във времена, когато някои се опитват да ни внушат, че интригите, заплахите и калта са естественото нещо в общество, живеещо в социална криза. Днес тези хора опровергават това.

Държа да изкажа само една човешка благодарност в качеството си на българин, който вижда, че тези достойни действия дават съдържание на понятието нация." Това каза Марин Райков преде събралите на тържеството, да почетат героите бяха дошли и министрите от служебното правителство Иван Станков, Владимир Пенев и Петър Стойчев.

С голямата награда бе удостоен и Марио Тихомиров от Белоградчик. 15-годишният Марио Тихомиров вече е известен на цяла България. С риск за живота си той извади 8-годишния Мишо, пропаднал в скална цепнатина край Летния театър в Белоградчик.

Марио живее в Дома за деца, лишени от родителски грижи. На 23 ноември м.г., докато бил в градинката пред сиропиталището, чул викове за помощ от отстрещните скали. Тичешком отишъл там и видял, че в дълбока цепнатина между скалите лежи дете. Без да се замисля, Марио се спуснал в нея и изнесъл на гръб изпадналия в безсъзнание малчуган. Занесъл го до най-близкото шосе и спрял кола, за да го откарат в Спешния център.

Наградени бяха още:

Момчил Трандев - спасител на Златни пясъци, участвал в спасяването на 18 души от удавяне на 29 юли миналата година. Автобусът, в който те пътували, е застигнат от 10-метрова вълна след голяма ВиК авария във Варна. Момчил пръв скочил да вади хората от затъналото до прозорците превозно средство.

Инспекторите Йордан Иванов, Венцислав Димитров и полицаите Диян Неделчев, Златко Златев и Ивайло Дачев от Четвърто РПУ във Варна спасиха трима самоубийци от Аспаруховия мост за 13 часа.

Полицаят от Плевен Николай Гергов намери гърне с 2343 византийски монети и го предаде в Плевенския исторически музей. Имането е с тегло 6,620 кг и е от първата половина на ХII век.

Със званието "Достоен българин" бе удостоен и министърът на здравеопазването проф. д-р Николай Петров. Той бе номиниран преди да влезе в изпълнителната власт, защото минути, след като разбра за жестокия атентат на летището в Сарафово, прекъсна отпуска си край морето и пристигна в болницата в Бургас, за да се включи в спешните екипи за спасяването на ранените.

Венелина Гочева връчи наградите на:

Йордан Йовчев - легендарният български гимнастик, който представи достойно България на 6 олимпиади.

Латинка Арнаудска и Емилия Жекова от 173-а детска градина в София, които спасиха живота на 4-годишната Димана. Удостоени са и тяхната колежка Бистра Шуплева, както и директорката Дора Германова.

Грамота получи и Юзлем Тефликова от шуменското с. Кестеново, събрала над 2000 книги за читалището в селото.

Наградени бяха и тримата ученици от Стара Загора Иван Петков, Кристиян Каваков и Димитър Димитров - тримата започнаха кампания "Героите в сърцата ни" и лепят портрети на бележити българи на местата за предизборна агитация.

Тихомира Методиева и Иван Клисарски бяха наградени за участието им като доброволци в гасенето на пожара на Витоша през юли 2012 г.

Удостоен със званието "Достоен българин" бе и пастор Христо Благинов, който с получените от тотото над 200 хиляди лева вдигна два молитвени храма в Долна Оряховица и Джулюница, а сега иска да построи и дом за бездомни хора.

Награда получи и кметският наместник на село Главаци, Врачанско, Митко Костадинов, който със свои пари и заем от приятел закърпи дупките по улиците на селото.

Двете акушерки - Ана Асенова и Марияна Георгиева, спасяваха новородени бебета при земетресението на 22 май миналата година в Перник. Те също бяха сред удостоените с гордото звание.