Кои са най-опасните булеварди и кръстовища в София?

Околовръстното е на първо място в черната класация на КАТ

КАТ изготви класация на най-смъртоносните булеварди и кръстовища в София.

Най-черният столичен булевард е Северната дъга на Околовръстното шосе. Само от началото на годината там са станали 199 катастрофи, загинали са двама души, а ранените са 19.

Околовръстното е на първо място в черната класация не само заради високата скорост, която си позволяват шофьорите, но и заради лошото състояние на пътя.

Второ място в се пада на бул. "Цариградско шосе". На най-големия булевард в София са станали 155 катастрофи.

Според КАТ причината за сблъсъците на булевардите е скоростта. При катастрофите на кръстовища обаче фактор е отнетото предимство.

При кръстовищата първенството в опасната класация държи пресечката на "Асен Йорданов". На второ място е кръстовището с бул. "Г. М. Димитров".

На най-опасните кръстовища и булеварди в София ще дежурят мобилни камери, част от които монтирани в необозначени полицейски коли. Техника ще бъде подпомагана и от регулировчици. Мярката срещу високите скорости ще бъде най-явна на Околовръстния път, булевардите "Цариградско шосе", "Сливница", "България" и "Цар Борис Трети".

Засилено полицейско присъствие ще има в пиковите часове - между 8:00 и 10:00 часа сутрин и между 17:00 и 19:00 часа вечер.

Въпреки че всеки ден полицаите залавят пияни шофьори, данните сочат, че при направени повече тестове с дрегер, заловените почерпени през 2012 г са намалели наполовина в сравнение с 2011 г.

Проблемът с неправилното пресичане на пешеходци продължава да бъде актуален, признават пътните полицаи. Двама пешеходци са загинали на пътя от началото на годината, един е бил ударен на пешеходна пътека. Но хората предпочитат да пресичат платно пред това да минават през мръсните и тъмни подлези.

От началото на годината глобените за неправилно пресичане са малко над 2000 души.