За втора година Бачковската Богородица заключена за Великден

Миряните: ако не може да се докоснем до оригиналната реликва, няма да се качим на Бачковския манастир

Литийното шествие в Бачковския манастир за втора поредна година ще бъде водено не от чудотворната икона на Света Богородица, а от копието на реликвата, пише в. „Стандарт“.

От края на 2011 година оригиналният лик на Божията майка, заради която в обителта идват хора от цял свят, не е на мястото си в манастирската църква.

По думите на игумена дядо Борис тя се реставрира в една от монашеските килии. Владиката е категоричен, че святата икона не е напускала пределите на Бачково, но вече втора година никой мирянин не я е виждал.

По традиция на втория ден от Великден с нея се предвожда литийното шествие от манастира до местността Клувията, където преди години ликът на Богородица е бил скрит от посегателствата на турците. Вярва се, че на този ден силата й е най-голяма. Шествието миналата година бе предвождано от копието на манастирската светиня, което според дядо Борис имало същата сила, защото било осветено.

Много вярващи са категорични, че и тази година няма да се качат за Възкресение в Бачковския манастир, ако не могат да се докоснат до оригиналната чудотворна икона.