Май - празници, затъмнения, сензационни разкрития

Астрологична картина на м.Май


В навечерието на майските празници отшумяват последните ефекти на интензивните астрологични събития от април. Май, няма да бъде така богат на между-планетарен обмен, но за сметка на това ще отбележи  два съществени момента в годишния астрологичен календар - сезонът на затъмненията и точната квадратура между Уран и Плутон. И  двата процеса обичайно са свързани с нестабилност, резки обрати, разрушаване на статуквото и промени изискващи нови решения.

Небесния танц на планетите сега вече има нова сцена - царството на Телеца, извор на благоденствие и стабилност. Такива обаче, няма да намерим заради яростният отпор на Сатурн, недвусмисленото подчертаване на финансовата ос Телец-Скорпион и сериозното влияние на Плутон. Въпросите касаещи  ресурси, пари, тяхното придобиване и разпределение, дълговете и обслужването им, ще станат източник на нестабилност във обществените взаимоотношения. Пазарите също ще бъдат нестабилни. Периодът е изключително рисков за инвестиции, а настъпващите процеси ще подчертаят и задълбочат кризисните процеси в областите страдащи от икономическа и финансова нестабилност. Това ще бъде повратна точка във финансовата и икономическа реалност, посочваща уязвимите места, които ще наложат остра нужда от промяна през юли и новември. От друга страна, те ще подчертаят взаимната рацепция на Плутон и Сатурн и следващата от нея фискално-рестриктивна политrка в името на съхраняването на стабилността.

В празничните дни все още се налага да бъдем изключително предпазливи. И ако до скоро това касаеше преди всичко действията ни, сега и думите ще имат не по-малка тежест на везните. За да избегнем травми и неприятни преживявания, на първо място е нужно да избягваме места и ситуации, които традиционно са източник на агресия и конфликти. Характерните за периода конфликтност и жестокост ще бъдат примесени с откровени демонстрации на нежелание да се съблюдават законите и правилата, което може да помрачи празничното настроение с неприятности инциденти и катастрофи. Що се отнася до думите, там откровеността лесно мое да премине в словесна война и размяна на открити нападки. Използвайте цивилизовани способи за демонстрация на интелекта и ерудицията си, ако не желаете авторитета ви да се сгромоляса с гръм и трясък. Агресията в общуването, може лесно да поведе съжденията ви в посоки в които липсва здрав смисъл, а това със сигурност няма да подкрепи демонстрацията на интелектуалният ви потенциал.

Приемливи пътища винаги има, най-вече за тези, които ги търсят. Повече въздържаност няма да ни попречи, напротив ще повиши ефективността на думите и делата ни. И със сигурност ще ни предпази от конфликти с тези, на които държим, или от които зависим.

В следпразничната седмица, настъпва време за разчистване, преди новолунието на 10 май, което ще бъда съпроводено със Слънчево затъмнение. Смело се разделете с всичко, което знаете че вече е непотребно. Дори и най-вече, ако сърце не ви дава да го сторите. С освобождаването от ненужни вещи и предмети например ще отворите място за нови придобивки. А и  това което не ви е нужно вероятно е необходимо на някой друг. Така освен ред в дома си ще се настроите в синхрон с енергията на оста Телец -Скорпион, която ни учи да даваме и делим с другите. Онзи, който умее дава привлича към себе си мощна съзидателна енергия и това се отнася не само за материалните притежания, но и за чувствата и личния потенциал.

През целия май би било добре, в случай че можете да си го позволите да не вземате жизнено важни решения. В периодите на за затъмнения, събитията и ситуациите са задействани от скрити фактори, чиято периода е изключително неясна. Силното влияние на Меркурий върху затъмнението вероятно ще отключи мощен поток от идеи и информация.  Качеството и обаче е съмнително, а и твърде емоционалния подход при възприемането и със сигурност ще попречи на обективната преценка. Така започвайки нещо ново и важно под въздействие на чутото и разбраното, в последствие може да се окаже, че представа си нямате с какво сте се захванали. Сравнително безопасни и успешни ще бъдат само онези възможности, които ни дават основание да реализираме идеи възникнали в началото на март. Оценката по отношение на хората пък, ще бъде замърсена от илюзии или лъжи, поради което възникващите взаимоотношения също могат да се развият в посока, която вместо да ни приближи ще ни отдалечи от постигането на лично щастие. Едва в последната десетдневка на месеца, най- вече в периода 23-28 май, ще можем да се радваме на вдъхновяващи делови и творчески контакти, особено тези възникнали по време на път, които могат да повлияят порожително и дългосрочно на нашето културно и интелектуално развитие.

Слънчевото затъмнение на 10 май е свързано с Южния лунен възел, което означава, че този сезон на затъмненията ще ни връща към миналото за да разчиства пространство за бъдещи изменения, които ще бъдат отключени  през ноември. Не е изключено да почувстваме откъсване от ситуации и модели, които до голям степен вече сме оценили като не-работещи. Въпросите и проблемите, които ще ни занимават през този месец обаче, касаят не толкова персоналните ни дела, колкото взаимоотношенията ни с околните. Особено тези изискващи компромис, обсъждане и съгласуване. В този смисъл дори съвсем личните теми излизащи на дневен ред сега, ще засягат обмена с обкръжението ни. В някои случаи към действие и промяна ще ни провокират изискванията и претенциите на околните. В други провокацията ще идва от дадени в миналото
обещания и поети отговорности. Така че освен финансите, недвижимостите и обезпечаването, слънчевото затъмнение ще отправи предизвикателства и към взаимоотношенията ни с околните. И най-вече причинно-следствените връзки в тях. Ако търсите причините за настоящата си реалност навън ще се сблъскате със сериозни проблеми, породени от липса на адекватни отговори. Причините сега, повече от всякога се коренят в избори направени в миналото. Затъмненията винаги подчертават сериозността на последствията от тях.

Търпението и въздържанието ще бъдат нашите помощници сега. Не взимайте важни решения, не правете окончателни избори, и не поемайте категорични отговорности. Прибързаността и грешките могат да доведат до плачевни резултати. Едва след лунното затъмнение на 25 май ще можем да придобием яснота с кого и с какво си имаме работа. То ще посочи и онези житейски области, в които ще настъпят изменения в следствие от събитията и промените настъпващи през този месец.
В рамките на двете седмици между затъмненията много факти и обстоятелства от миналото ще бъдат разкрити и ще придобият публичност. Онова на което бъде дадено публичност през този период пък, може да породи резонанс далеч не съответстващ на първоначалните ни предвиждания и очаквания. Търговията с информация ще се окаже опасно и не поддаващо се на контрол занимание, тъй като огласяването на сведения може да породи непредвидени последствия с продължителен ефект във времето. В личен аспект вниманието ни трябва да бъде максимално изострено, за да можем да различим достоверните сведения от мълвите и клюките, особено когато те провокират у нас реакции и ни подтикват към действия. Сериозно следва да се замислим и в случаи, в които се каним да споделим свои и най-вече чужди тайни. "Сензационните разкрития" могат да станат причина да изгубите доверието и уважението на околните.

Месецът ще бъде важен и за политическото бъдеще на България. Тъга и съжаление буди факта, че ще се наложи да провеждаме избори във време в което изборите са неадекватни, при съществуващи предпоставки за измами и изкривяване на информацията. Не малко са факторите пораждащи съмнение в ефективността на самите избори, състава на органите на управление, следващ от тях, както и продължителността на самото управление. Що се отнася до последното, кратката продължителност при наличие на минимална ефективност е може би най-оптимистичния вариант, въпреки свързаната с това нестабилност.

На всички пожелавам повече вяра, мъдрост и търпение през настоящия месец. Бъдете наблюдателни и съобразителни - всичко, което се случва сега е важно за бъдещето. А то е общо за всички ни и за света, който споделяме.