Българи към Фарадж: Във Великобритания е дъждовно, храната е лоша

Лидерът на Британската партия за независимост посети софийския квартал "Факултета"

Вестник "Дейли мирър" публикува статия на кореспондента Джонатан Ръгман за посещението на лидера на Британската партия за независимост Найджъл Фарадж в България.

От летището Фарадж и Ръгман отишли направо в софийския квартал "Факултета", определен от автора на материала като "циганско гето, където хиляди българи живеят в мизерия и са без работа".

На въпрос дали някои от тези български роми ще отидат във Великобритания да взимат социални помощи, един мъж отвръща: "Не сме свикнали с климата, много вали. Обичаме си родината." Той добавя, че рови по контейнерите за отпадъци в търсене на храна, а семейството му е в опасност да бъде пребивано от скинари, но предпочита това пред живот във Великобритания.

Ромският лидер и политик Цветелин Кънчев организирал празненство в чест на британския гост.

"Мислехме, че сте някаква триглава ламя. Радваме се да срещнем един усмихнат човек", казва Кънчев на Фарадж.

На тръгване от "Факултета" Фарадж казва: "Може и да сте прави. Може би в задружна общност като ромската, малцина ще са тези, които ще дойдат във Великобритания."

Ръгман му казал българската поговорка: "Не е луд който яде баницата, а който му я дава" и Фарадж се съгласява, че това обобщава проблема със социалните помощи.
На следващия ден британските посетители се срещнали с отец Иван Иванов, който ръководи сиропиталище с над сто малки деца.

"Сигурен съм, че като бъдат махнати преградите, много хора ще отидат там. Първата вълна имигранти вероятно ще съдържа гладните и престъпниците, рамо до рамо", казва отец Иван.

Даниела Илиева, майка на две деца, казва на Фарадж, че се надява да отиде във Великобритания. Тя имала приятели, които работят там и са много доволни от системата.
На един от най-старите софийски пазари възрастна жена през сълзи казва, че се страхува, че ще си замине цяло поколение.

Млад безработен мъж, който прави мед обаче заявява, че ще си остане в България, защото приятелите са по-важни от парите.

Дори приятелят на Фарадж и негов колега евродепутат Слави Бинев му казва да не предрича нашествие. Българите предпочитат по-слънчев климат, казва той.

В последния ден от посещението на Найджъл Фарадж Ръгман уредил негово участие в българско телевизионно предаване.

На път към летището Фарадж заявява, че не е променил мнението си и че посещението му за него е потвърдило схващането му, че Великобритания е подложена на опасността от голяма имигрантска вълна.

"Не му повярвах напълно", казва в заключение авторът на репортажа Джонатан Ръгман.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен