Живееш в санирана сграда, плащаш малко за парно

Фандъкова предлага два варианта за саниране, главният архитект на столицата в търсене на още

"Проектите за саниране са за цяла етажна собственост, а не на парче" заяви кметът на София Йорданка Фандъкова. Това стана на пресконференция за представянето на проектите за саниране на панелните сгради.
"Тези проекти дават възможност на етажните собствености да се възползват от проектите за помощ за саниране, има два начина - програми за 75 % безвъзмездно финансиране или с техни собствени средства", каза Фандъкова. По този начин сметките за отопление падат драстично. В детските градини и училищата, които са санирани изцяло, сметките са паднали с 50 % веднага, обясни още столичният кмет.

 

Sofiautre.bg напомня, че проектът "Енергийно обновяване на българските домове" обхваща 36 градски центрове и е с продължителност три години (2012-2015 г.).

Собствениците на жилища във всяка одобрена за финансиране сграда ще получат безвъзмездно 75% от стойността на дейностите, необходими за енергийното й обновяване.

Техническото обследване и това за енергийна ефективност, както и техническият паспорт се покриват изцяло от помощта по проекта.


На същата пресконференция главният архитект на София Петър Диков обяви, че Столична община започва да разработва варианти за паричната схема за тези проекти.

"Сметките са направени по отделни пера и елементи. Ще се даде на три независими фирми да остойностят тези количества и да кажат на гражданите колко струват отделните компоненти от проекта", заяви Диков.

 

Той обясни, че цената на санирането е различна в зависимост от това дали се работи за една секция, за цяла сграда или за целия град.


"Със сигурност ще влезем и преговори с фирми, които произвеждат основните материали за саниране. Може да се предложат преференциални цени, атрактивни за гражданите", каза Диков.


Той добави, че тази дейност може да осигури "много хиляди работни места" от много квалифицирани хора, до много ниско квалифицирани такива.


"Искаме да продължим тази практика със сградите над 10 етажа и да направим типове проекти за тези сгради. По наши сметки са около 30 000 – 40 000 жилища" добави Диков. "Хора ме питат кога ще започнем да се занимаваме и с жилища в центъра, но скоро няма да стигнем до там. Предвидили сме системата на "Топлофикация" да бъде сменена и да стане от вертикална в хоризонтална", съобщи още главният архитект.