Станишев: Въздухът трябва да се пречисти

Днес е денят на гнева и той трябва да бъде реализиран, заяви лидерът на БСП

Днешният ден е най-важният ден, защото всичко е в ръцете на хората. Те имат своя уникален шанс, веднъж на четири години, да променят всичко, да променят бъдещето, своето, на своите родители, на своите деца и на цялата държава. Това каза лидерът на БСП и президент на ПЕС, Сергей Станишев, след като гласува.

В една свободна държава няма по-важен ден. Важно е, и аз лично гласувах, за промяната, защото през последните години толкова неща бяха съсипани, хората живеят толкова тежко, че е нужна радикална промяна, дълбока промяна в начина, по който функционират институциите, ролята на държавата в икономиката, в подкрепата за дребния бизнес, социалните отговорности на държавата. Гласувах и за това децата ми да останат в България, да се гордеят с нашата страна като европейска страна. Страна, в която всеки е свободен, а не е под натиск и унизен. За България, в която действително въздухът трябва да се пречисти през последните години, каза Сергей Станишев.

Той коментира и започналото досъдебно производство на прокуратурата заради откритите и иззети от печатницата на "Мултипринт" 350 хиляди незаконни бюлетини.

"Това, което беше разкрито вчера по същество е заговор срещу свободата, срещу Конституцията, срещу демокрацията. Това е посегателство върху основното право на хората със своята воля и своя глас да определят на кого имат доверие. Мащабът на този заговор е безпрецедентен. Тези, които са поръчители след изборите трябва и ще понесат цялата отговорност за извършеното. Ние не знаем дали откритите 350 000 фалшиви бюлетини са цялата партида и дали още толкова не циркулират из страната с цел да се подмени вота", заяви председателят на БСП.

"Ще направим всичко възможно и невъзможно да се преодолеят всякакви опити да се манипулира вота на гражданите, защото в една демокрация хората трябва да гласуват свободно и да бъдат уверени, че техният глас е честно преброен. Това е много по-важно от това кой е победител. Трябва да вярваме в демокрацията, защото това е най-добрата система. Демокрация означава "народоволастие" и точно на днешния ден всеки един от нас има възможност да покаже, че той е господарят на държавата, а не някаква групировка или политическа клика. Днес е денят на гнева и той трябва да бъде реализиран", подчерта Станишев.

"Днес говорих с ръководителите на SORA, австрийската фирма, която ще прави пълно паралелно преброяване и те ме информираха, че системата им е тествана, функционира и към полунощ се очакват резултати", добави той. Станишев определи изказването на служебния премиер Марин Райков, че вчерашните събития са истерични като "абсолютно неуместно и нелепо". Служебното правителство до сега не си е свършило, както трябва работата, защото тяхна отговорност беше да не се допуска подобно нещо", убеден е лидерът на социалистите.