НОИ въвежда три нови електронни услуги

Заявление за издаване на удостоверение за получен доход от пенсии вече може да се подава по електронен път

От 13 май 2013 г. Националният осигурителен институт въвежда три нови е-услуги.

 

Всички осигурени лица вече могат по електронен път да подават заявление за издаване на удостоверение за получен доход от пенсии и добавки за избран от тях период. За изпращането на заявлението се изисква електронен подпис или ЕГН и ПИК, издаден от НОИ. Условията за заплащане и получаване на удостоверението са описани в публикуваната инструкция.

 

Услугата е достъпна чрез рубриката "Е-услуги"/ "Административни услуги".

 

"Справка за представени в НОИ документи и изплатени обезщетения и помощи от ДОО" дава възможност на осигурителите и самоосигуряващите се хора да получават детайлна информация за осигурените от тях лица. Чрез нея те лесно ще могат да следят етапите и състоянието, до което е достигнала обработката на документите, представени от тях в териториалните поделения на НОИ.

 

Услугата е достъпна чрез рубриката "Е-услуги"/ "Справки"/ "по БУЛСТАТ и ИКО".

 

"Преизчисляване на стаж към трета категория труд" е другата нова е-услуга от групата на справките. Тя е в помощ на работодателите, служебните и осигурени лица, преценяващи правото и изготвящи документите за пенсиониране. След въвеждане на продължителността на положения труд по съответните категории в години, месеци и дни, системата прави автоматично преизчисляване на данните според нормативните изисквания към трета категория труд.

 

Услугата е достъпна чрез рубриката "Е-услуги"/ "Справки"/ "със свободен достъп".