Отварят подземията на Античния театър

Панорамната площадка от запад също ще приема посетители

Подземието на Античния театър ще бъде реставрирано и експонирано. Там след реконструкцията туристите ще могат да наблюдават мултимедийни презентации с помощта на модерна аудиовизуална система. Това обяви авторът на проекта за обновление на театъра - арх. Румяна Пройкова.

Наред с подземието ще се реставрира така наречения параклис от западната страна. Фасадата му ще бъде обновена, а панорамната площадка ще бъде богато озеленена и отворена за посетителите. Каменните постройки от източната страна пък ще приютят кафене. То ще разполага малка закрита част и множество маси на открито. Към него може да се направи и прожекционен център като този на Римския стадион, но с по-малък капацитет - за максимум 15 седящи зрители.

Като цяло това ще направи обиколката на туристическите групи много по-интересна и продължителна. Във фунционално отношение ще бъдат премахнати добавените за зрителите допълнителни дървени седалки. На тяхно място ще се сложат по-изискани платформи за сядане, посочи арх. Пройкова.