На крака! За този Берое, който докосна небето

Днешният ден е толкова велик за Стара Загора, колкото 1986 г., ще се помни десетилетия напред

Храбрият отбор на Берое Стара Загора е новият носител на Купата на България! България, всички на крака! За този тим на заралии, за Петър Хубчев и неговите момчета, които закопаха Левски след дузпи в драма, вдигнаха трофея и докоснаха небето. Днес, особено над Ловеч и Стара Загора, то не е синьо. "Зелено-бяло" е! Точно такъв е цветът на сърцето, на любовта, на кръвта, на мъжеството и майсторството. 15 май 2013 г. ще остане завинаги в историята на Берое и българския футбол. Денят е толкова велик за заралии и града под Аязмото, колкото 1986 г. - единствената шампионска на "зелено-белите". Ще се помни дълго, десетилетия напред. Защото "Давид" Берое победи "Голиат" Левски. Така бе преди мача, на хартия. Във футбола обаче не всичко е пари, съдийска помощ и арогантност. Нищо че тези неща ги има в пъти за грандовете ни, от страна на грандовете ни. Футболът е огромна любов. Днес Берое искаше повече да спечели Купата за великите си фенове. И го направи! Напълно заслужено. Сега не ни остава нищо друго, освен да се преклоним пред Петър Хубчев и неговите бойци, да станем на крака и да ги аплодираме. Футболна България, радвай се, че имаш този клуб!


На крака и аплодисменти за:

Петър Хубчев, който доказа, че е отличен треньор. Преобрази Берое, накара го да мечтае, накара го да бъде дисциплиниран, да бъде смел и да повярва в себе си. През есента заралии бяха в бездната, сега са в Рая. Второто е благодарение най-вече на "златното" ни момче от САЩ 1994 г., на човека-особняк Петър, на треньора-класа Хубчев.

Героите, които победиха Левски на терена с чисто футболни средства, но и на тези момчета, които горяха и помагаха на скамейката. Браво, Караджов, Крумов, Стойчев, Зафиров, Пенев, Лоузейро, Каядо, Джоман, Андонов, Скорчев, Иванов, Ситое, Атанасов, Саюд, Динков и Еуженио. Браво, луда банда!

Чудите се къде е героите от мача - португалецът Елио Мартинс, който вкара двата гола срещу Левски? Елиаш, вкарал решителната дузпа? За нападателя, счупил кръста на Йовов Бижутера, на "синята" защита, отделям специално внимание. Ей, Берое, къде го намерихте това бижу?! 29-годишният играч си е истинско попадение и определено един от най-качествените чужденци в България този сезон. Йовов още търси болкоуспокояващи за кръста си из Ловеч, а Пацо Илиев скубе коси. Заради него, заради художника на терена Мартинс. Браво, Елио! Елиаш, браво и на теб - за хладнокръвието в изключително напрегнатия момент при решителната дузпа.

И на на последно място - не голямо, ОГРОМНО БРАВО на невероятната публика на Берое. Каквото и да напиша за тези мъже, жени, момчета, момичета и деца в зелено и бяло на трибуните на Градския стадион в Ловеч, ще бъде малко. Няма такава подкрепа! Няма такава безгранична любов! С тях Берое е домакин навсякъде. С тези хора зад себе си Берое няма нужда от купи, титли, отличия, защото има тях - най-голямата награда на този свят. Поклон!

Купата е за публиката, за Стара Загора. Но още за легендите Евгени Янчовски, Петко Петков, Васил Драголов, Петър Жеков и всички останали, писали през годините победи за Берое. За отбора, побеждавал през годините в Европа Атлетик Билбао, Ювентус, Аустрия Виена, Хонвед, Фенербахче, печелил 4 пъти Балканската купа. Сега Берое пак ще се покаже на Стария континент. И вярваме, че няма да ни посрами. А днес е време за шампанско, сълзи от радост, заря в зелео и бяло. За Берое! За отбора, сложил пред себе си Левски на колене. За отбора на Стара Загора!