Борисов си призна, че са загубили изборите, заяви Местан

Искането на ГЕРБ за касиране е признание, че са ги загубили, заяви лидерът на ДПС

Искането за касиране на изборите от страна на председателя на ГЕРБ Бойко Борисов е в  непреодолимо противоречие с неговата теза, че ГЕРБ са спечелили изборите. Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан пред БНР.

"ГЕРБ наистина загубиха изборите. Политическата логика не винаги е аритметическа. В 41-ото НС БСП и ДПС, на които ГЕРБ се явяваше алтернатива, имаха само 77 мандата срещу 117 на ГЕРБ", обясни  Местан. Според него има качествено обръщане на вота.

"Ако се потвърди сигналът, че някой е подготвял да пусне в обращение незаконно печатани 350 хиляди бюлетини, вотът на суверена може да бъде подменен. За щастие те не влязоха с обращение заради адекватните действия на прокуратурата. Ако бяха влезли, щеше да има кражба на изборите. Това е класическа форма на държавен преврат", каза лидерът на ДПС.
Местан припомни, че по време на брифинга на в деня на размисъл  не е споменал името на нито една политическа партия, дори на собствената си.

"Самото появяване на лидерите на партиите беше предизвикано от обстоятелството. Ставаше въпрос за възможността да се подмени вотът на суверена. Бяхме изправени пред хипотеза на държавното обвинение. Ако един лидер на политическа сила мълчи пред такава опасност, то политиката губи своя смисъл", заяви Местан.

Председателят на ДПС се възмути, че от ГЕРБ „ продължават да твърдят, че не познават общинския си съветник”. По думите му от партията на Бойко Борисов „дължат обяснение за това как така договорът е бил сключен на 27 април, а напечатването на бюлетините е започнало на 23 април”. За връзката не само на човек на ГЕРБ, но и на кадър на БСП със скандалната печатница в Костинброд председателят на ДПС заяви:
"Г-н Борисов повтаря непрекъснато, че човек, близък до БСП, е печатал изборните протоколи. И на вас ли ви звучи убедително това оправдание Аз питам – с какво се гласува – с бюлетини или с протоколи."

"Защо ако тези бюлетини не са били предназначени за незаконно използване, на три пъти са изнасяни бюлетини от печатницата по заявка от една или друга страна? Има строг регламент в закона – бюлетини се вземат само от ЦИК, изрази недоумението си Лютви Местан.