Нова вълна протести залива Бургас?

Митинга днес ще е и в защита на свободната журналистика

Пореден протест срещу монополите ще се състои в Бургас от 18 часа тази вечер. За разлика от досегашните локации пред сградата на EVN или до НХК днес недоволните ще се съберат пред местната администрация.

"Общонационален митинг срещу монополите на всички нива в България и в защита на свободната журналистика ще се състои днес. В Бургас той ще е на площада пред общината", пишат организаторите от Национална гражданска инициатива за обществен контрол в социалната мрежа.

Както Burgasutre писа в началото на годината страната бе залята от масови протести, а хиляди излязоха на улицата, за да изкажат недоволството си от енергийните монополи, високите сметки за ток и липсата на адекватно обслужване.

Протестиращите сформираха инициативен комитет и поставиха конкретни искания, сред които национализация на ЕПР-тата, реални цени на тока и право на свободен избор кое дружество да доставя ел. енергия.

В края на март недоволните разпространиха и искания към местния парламент като премахването на синята зона, промяна на начина за формиране на такса смет, намаляване на местните данъци и такси, както и създаването на обществен съвет към Общинския съвет и бургаската администрация, в който да влизат представители от групата на протестиращите.