Софиянци предават стари компютри и телефони за рециклиране

Мисия София

19-05-2013, 14:40

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Какво са е-отпадъците?

Ученици в акция „Зелени патрули” събраха 200 е-отпадъка

Мобилният пункт на площад "Св. Александър Невски" събира е-отпадъци до 16.00 часа

Ноутбук на "преклонна" възраст, телевизори, телефони, лаптопи и всякакви ел. инсталации бяха събрани на пункт за предаване и рециклиране на e-отпадъци в София, предаде БГНЕС.

Организаторите на кампанията за събиране и рециклиране на излязло от употреба електрическо и електронно оборудване откриха мобилния пункт на площад "Св. Александър Невски". Ако и вие искате да се отървете от стария си компютър, който само събира прах или от някои и друг излишен уред може да го направите днес до 16 часа.

Според статистиката произвеждаме около 50 милиона тона е-отпадъци годишно и само 10% от тях се рециклират. Организаторите на инициативата смятат, че е по – добре този тип отпадъци да се оползотворяват.

Само за около час – два на пункта дойдоха около 25 човека, каза Камелия Кръстанова - експерт към министъра за развитие на електронното правителство.

За един час преминали около 15 човека, при това при старта на компанията.

Петя Гагова, ПР експерт към министъра за развитие на електронното правителство, обясни, че тези отпадъци отиват при техни партньори от Екологика. Отпадъците се разглобяват в завод и различните елементи отиват на различни места – пластмасата остава у нас, а някои от по – ценните материали в Германия, където се рециклират.

Днес освен пунктът в София има и такива в Пловдив, Бургас, Варна, Несебър, Обзор, Свети Влас и Равда. Непрекъснато се включват и нови общини.